Természettudományi múzeum helyett közszolgálati egyetem

Hamarosan az Országgyűlés elé kerül a Nemzeti Közszolgálati Egyetem létesítéséről szóló törvénytervezet – közölte Nagy Anna kormányszóvivő, aki szerint az utóbbi évtizedekben méltatlanul elhanyagolt Ludovika épületébe kerülhet az intézmény. Oda, ahol jelenleg a Magyar Természettudományi Múzeum működik.

A kormány tavaly decemberben döntött arról, hogy létrehozza a közszolgálati egyetemet, amely a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a Rendőrtiszti Főiskola és a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatás-tudományi Karának jogutódjaként jön létre 2012. január 1-jétől. Az intézmény olyan felsőfokú közszolgálati szakembereket képez, akik „az új generációját adhatják annak a jó államnak, amelynek kialakításán a kormány megalakulása óta dolgozik”. A kormány arról is tárgyalt, hogy a későbbiekben az új egyetem egyik épülete a Józsefvárosban található egykori Ludovika Akadémia lehet, amelyet „az utóbbi évtizedekben méltatlanul elhanyagoltak”.

Már tavaly augusztusban feltűnhetett, hogy a szimbolikus helyekhez vonzódó kormánynak tervei lehetnek a Ludovika épületével. A Ludovika Akadémia hagyományait felelevenítve tettek ugyanis tiszti szablyával esküt a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem végzett tisztjei. A Ludovika 1836-ban elkészült monumentális főépülete Budapest VIII. kerületében, a Ludovika téren áll, Pollack Mihály tervei alapján épült klasszicista stílusban. A magyar királyi honvédségi Ludovika Akadémia 1872. november 21-én nyílt meg. A második világháborúig itt képezték a katonatiszteket. A második világháború után az épületet pusztulni hagyták.

Az 1994-ben indult rekonstrukciós program 2008-ban leállt. A tizennégy év alatt megújult a lovarda, sikerült rendbehozni a főépület tetőterét és magasföldszintjét, kialakították a látogatók által jól ismert föld alatti tereket. Az épületegyüttesre eddig 10,5 milliárdot költöttek, ebből érték el a hetvenszázalékos készültséget. A teljes befejezéshez három évre és négymilliárd forintra lenne szükség.

A kiebrudalás akár jól is elsülhet, hiszen a múzeum még mindig három helyre van szétszórva: egy rész a Baross utcában, egy másik a Könyves Kálmán körúti épületben, a harmadik pedig a Ludovikában állomásozik. A Ludovika föld alatti terében létrejött kétezer négyzetméteres bemutatóhelyre a Föld nagy élettereit megmutató állandó kiállításokat álmodták, de a mai követelményeknek mindenben megfelelő bemutató legalább egymilliárd forintba kerülne; a nívós tartalom ára már a kétmilliárdhoz közelít. A Lovardába az eredeti koncepció szerint az időszaki kiállítások kerültek volna: ám most ez az állandó bemutatóhely. A megannyi szakmai díjat, elismerést besöprő múzeumba évente negyedmillió ember tér be.

Matskási István főigazgató kétli, hogy egy-két év alatt végrehajtható az átköltözés. Ahhoz ugyanis megfelelő épületre lenne szükség, ahol elfér a jelenleg 41 ezer négyzetméternyi területet elfoglaló múzeumi anyag.

A múzeum 2009-ben a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől 220 milliót nyert az 1996-ban nyílt, de tizennégy év alatt kissé megkopott lovardabeli állandó kiállítás megújítására. A felújítás jelenleg is tart.

A Magyar Természettudományi Múzeum – korábban már milliárdokat költöttek rá
A Magyar Természettudományi Múzeum – korábban már milliárdokat költöttek rá
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.