Másfélmilliárd jár a HospInvestnek az OEP-től

Csaknem másfél milliárd forintot és annak kamatait kellene megfizetnie az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak a felszámolás alatt álló HospInvest Zrt. és a cégcsoport által működtetett Hatvani Kórház Kft. részére. A Főváros Bíróság nem jogerős ítélete szerint a pénztár korábban jogosulatlanul tartotta vissza az egri és a hatvani kórházakat üzemeltető cégeknek járó finanszírozási díjat.

A Heves megyében a hatvani, egri, gyöngyösi és parádi kórházat működtető, és az egészségügyi intézmények üzemeltetésének privatizálása miatt többször is viták, tüntetések kereszttüzébe került HospInvest cégcsoport anyagai helyzete 2009 nyarán rendült meg, mikor az egyik bank a lejárt hiteltartozások miatt több mint egymilliárd forintot emelt le a számlájukról. Ezt követően csődvédelmet kértek, ám hitelezőikkel végül nem sikerült megkötniük a megállapodást.

A cég ellen felszámolás indult, a Heves megyei, és a szintén „hospinvestes” kiskunhalasi kórház működtetését pedig visszavették a fenntartó önkormányzatok. A csődbe jutott cég vagyonának nagy része „bent ragadt” a kórházakban, azok legtöbbje ugyanis nem mozdítható eszköz vagy műszer: ezek ellenértékét az önkormányzati kórházak nem akarták megtéríteni, így jogvita alakult ki, amelyet máig nem sikerült tisztázni.

Nem jutott egyezségre a felszámoló az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral sem amiatt, hogy a 2009. júniusra, júliusra és augusztusra járó finanszírozási összeget két évvel ezelőtt jogtalanul tartotta vissza az egészségpénztár, hisz a HospInvest ezekben a hónapokban is működtette a kórházakat, így jogosan számított 2009 szeptemberében a neki járó pénzre. Az OEP viszont úgy foglalt állást, hogy amikor a HospInvest annak idején átvette a kórházak működtetését, az utólagos fi nanszírozás miatt a magáncég is kapott olyan időszakra finanszírozást is, amikor valójában még nem ő volt a vagyonkezelő.

A felszámoló pert indított az egészségbiztosító ellen, a Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiuma pedig jogosnak találta az igényét. Nem jogerős döntésében arra kötelezte az OEP-et, hogy tizenöt napon belül, kamataival együtt fizessen meg több mint 934 millió forintot a HospInvest Zrt., és 468 millió forintot a Hatvani Kórház Kft. részére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.