Tarlós megint falnak vitte helyettesét

Másodszor ment falnak Szentes Tamás főpolgármester-helyettes a budapesti kórházigazgatók ügyében.

Ezúttal a főpolgármester nyomására a kórházigazgatói pályázatok feltételeit kellett módosítania, mert azokból „lesírt”, hogy a kiírás előre kiválasztott személyekre szabottan jelent meg a városháza honlapján. Nem egészen egy hónappal ezelőtt 12 fővárosi kórház főigazgatóját menesztette, akiket Tarlós István főpolgármester még aznap visszavett, egyúttal korlátozta helyettese hatáskörét. Most viszont annak a négy egészségügyi intézménynek – a Szent Imre Kórház, a Központi Stomatológiai Intézet, az Uzsoki Utcai Kórház és a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház – főigazgatói posztjaira hirdetett „pártos pályázatot”, amelyeknél egy törvénymódosítás miatt megváltoztak a kinevezés szabályai.

Bár a Szentes által jegyzett javaslatban a feltételek mindenhol azonosak voltak, valamennyi intézménynél eltérő, olykor egészen speciális előmenetelt kellett volna felmutatni az elbírálásnál előnyt jelentő gyakorlatként. A meglehetősen szokatlan pályázati feltételek nemcsak a városházi ellenzéknek szúrtak szemet, hanem a bizottság kereszténydemokrata elnökének, Velkey Györgynek is, aki emiatt rendkívüli bizottsági ülést hívott össze szerdára.

Az ülésre Szentes már egy módosított javaslatot küldött, melyből már kikerült az „előnybe részesül” szakasz. A módosított előterjesztés mellett az állt, hogy az új változat a főpolgármester kabinetfőnökével történő egyeztetés nyomán készült. Mindebből egyértelmű, hogy Tarlós István ismét felülbírálta helyettese döntését. Bár a főpolgármester-helyettes mint előterjesztő nem vett részt a szakbizottság ülésén. Az új változatot már támogatta a szakbizottság.

A szocialisták a csütörtöki közgyűlésen a költségvetési tervezethez is több módosítással készülnek. Lapunknak Tüttő Katalin (MSZP) frakcióvezető-helyettes elmondta: túl szigorúnak és értelmetlennek tartják azt a javaslatot, amely a 60 napnál régebbi tartozást felhalmozó intézményigazgatókat azonnali elbocsátással fenyegeti, illetve, hogy a tartósan eladósodott intézményeket beolvasztanák egy másikba, vagy megszüntetnék.

Tüttő szerint az ilyen helyzetekre az államháztartási törvény passzusai elegendőek, amely az önkormányzati biztos kirendeléséről rendelkezik. Velkey György (Fidesz–KDNP) bizottsági elnök lapunknak azt mondta: van megfontolandó szakmai tartalma a szocialisták javaslatának, ezért a bizottság ülésén, ha nem is szavaztak az indítvány mellett, de több képviselőtársával tartózkodtak, a végső szót az indítvány sorsáról a csütörtöki közgyűlés fogja kimondani.

Ez a kép idén január 12-én készült: Szentes Tamás kinevezéséhez gratulál Tarlós
Bócsi Krisztián 2011.01.12. Digitális 2011. január 12. Fővárosi közgyűlés. dr. Szentes Tamás az új főpolgármester helyetttes. Fotó: Bócsi Krisztián
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.