Moratórium a reformátusoknál

A bajba jutott települések az utóbbi időben tömegesen keresték meg a reformátusokat, hogy az egyház vegyen át önkormányzati iskolákat és szociális intézményeket.

A református zsinati tanács viszont azt kéri a gyülekezetektől és az egyházmegyéktől, hogy tartózkodjanak ettől. Tudni kell: az egyházi intézmények alanyi jogon megkapják az államtól azt a pénzt is, amit az önkormányzatoknak saját költségvetésükből kell előteremteniük. A református kommunikációs szolgálat tájékoztatása szerint Bölcskei Gusztáv püspök a zsinati tanács ülésén arról beszélt, hogy a nehéz anyagi helyzetbe került települési önkormányzatok részéről nagy nyomás nehezedik a reformátusokra.

A püspök önmérsékletre inti az érintetteket, hogy elkerüljék a meggondolatlan, felelőtlen intézményi átvételeket. Az önkormányzatok nyilván szabadulni szeretnének bizonyos terhektől, az egyházi fenntartók és intézményvezetők azonban nem alapozhatnak a jelenlegi, kedvezőnek tűnő finanszírozási feltételekre: a rendszer átalakítás előtt áll.

A zsinati tanács moratóriumot hirdetett az intézmények átvételére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.