A Danubius nyert, a Sláger vesztett

Egy nap alatt két frekvenciaítéletet hozott a Legfelsőbb Bíróság. Miközben az egykori Danubius frekvenciájának pályáztatásáról kimondta, hogy jogsértő volt, a Sláger esetét az összes korábbi bírói döntést felülbírálva jogszerűnek minősítette.

A 2009. őszi pályáztatás során az addig a Sláger által használt frekvenciát a Neo FM koncepciójával pályázó FM 1 konzorcium, míg a Danubius hullámsávjának használati jogát az Advenio Zrt. által működtetett Class FM nyerte el a következő hét évre. Az ORTT többségi döntése miatt lemondott Majtényi László, a testület elnöke, mert szerinte érvénytelennek kellett volna nyilvánítani a két későbbi nyertes pályázatot. A Danubius pert indított az ORTT és az Advenio, a Sláger pedig az ORTT az FM 1 konzorcium ellen.

A Legfelsőbb Bíróság szerdai felülvizsgálati döntésében, a jogerős ítéletet megváltoztatva, teljes egészében elutasította a Sláger Rádió keresetét. A Sláger Rádió a perben kérte annak kimondását, hogy jogsértő volt a pályáztatás, emiatt semmisek az az alapján kötött új műsor-szolgáltatási szerződések, és állítsák helyre az eredeti állapotot. A bíróság szerint az FM 1 konzorcium esetében a pályáztatásnál kizáró ok lehetett volna a tulajdonosi szerkezet, de ebben az esetben egyértelmű nyilatkozat született arról, hogy ha megnyerik a pályázatot, megszüntetik a kizáró okot. Az pedig nem várható el egy pályázótól, hogy „égessen fel minden hidat a bizonytalan jövő reményében”, azaz még a pályázat megnyerése előtt visszavonhatatlan lépéseket tegyen azért, hogy megfeleljen a pályázat megnyerése utáni elvárásoknak, feltételeknek. A bíróság szerint a pályázat elnyerése esetén a kizáró ok elhárítására vonatkozó nyilatkozat felmentést ad az összeférhetetlenség alól.

A Danubius esetében viszont a Legfelsőbb Bíróság fenntartotta a jogerős ítéletet, amely szerint jogsértő volt a pályáztatás a nyertes Advenio tulajdonosi szerkezete miatt, ugyanis közvetett tulajdonlás útján egy másik médiatulajdonosnak befolyásoló részesedése volt, a megengedettnél nagyobb mértékben. A bíróság által fenntartott jogerős ítéletet szerint így az Adveniót összeférhetetlenség miatt ki kellett volna zárni, pályázatát nem lehetett volna elbírálni, illetve nyertessé nyilvánítani.

A Danubius és a Sláger Rádió nem képviseltette magát a Legfelsőbb Bíróságon, ügyvédeik nem jelentek meg a tárgyaláson. Az iratismertetés során felolvasott felperesi beadványok szerint a két egykori kereskedelmi rádió kénytelen volt gazdasági tevékenységét beszüntetni, műsorszolgáltatásra már nem is lenne képes, Magyarországon a jogvédelmet bizonytalannak látja, így nemzetközi fórumon, a befektetési viták rendezésének nemzetközi központja előtt keresik tovább az igazukat.

Lapunk novemberben számolt be arról, hogy a Világbank égisze alatt működő döntőbíróságon perelhetik hazánkat a Sláger Rádió, valamint a Danubius Rádió részvényesei.

Folytatás külföldön
Folytatás külföldön
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.