Tatárszentgyörgy emlékezete

2009. február 22-én, Tatárszentgyörgyön különös kegyetlenséggel meggyilkoltak egy fiatal férfit és ötéves kisfiát. Megtervezett támadássorozat része volt ez a gyűlölet-bűncselekmény, amelyben az áldozatok kizárólag származásuk miatt váltak áldozattá –hangsúlyozza a Beszélő folyóirat. A szerkesztőség a tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság évfordulóján a rasszista támadások összes áldozatára emlékezve szervezett jótékonysági estet Budapesten. A rendezvényen neves művészek léptek fel, a helyszínen felajánlott adományokat a gyilkosságsorozatban érintett roma családoknak juttatják el.

Szintén kedd este a Szent István-bazilikában misét mondtak az áldozatok emlékére. A gyászrendezvények már vasárnap megkezdődtek: a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség békásmegyeri templománál virrasztással egybekötött istentiszteletet tartottak. Itt található Alexander Sckhikowski – egy Németországban született, de évek óta Budapesten élő művész – fából készült szobra, amely a cigány áldozatoknak állít emléket.

A művész eredetileg Tatárszentgyörgynek ajánlotta fel a szobrot, csak annyit kért, hogy közterületen legyen látható az emlékmű. Az önkormányzat ehhez nem járult hozzá, mondván, a szobor mindig is a tragédiára emlékeztetné a helybélieket és a látogatókat, márpedig „szeretnénk ezt mindannyian elfelejteni”. Kállai Ernő kisebbségi ombudsman erre reagálva intő jelnek nevezte, hogy vannak olyanok, akik úgy gondolják, „emlékezni fájdalmas és haszontalan”.

A rasszista fegyveres támadások 2008-ban és 2009-ben hat halálos áldozatot követeltek, többen súlyosan megsérültek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.