Nem figyelhetjük? Akkor kirúgjuk!

Titkosszolgálati eszközökkel is vizsgálhatják a rendvédelmi szerveknél és néhány más hivatalban az egyenruhások, illetve a civil közszolgák megbízhatóságát. Erről már tavaly törvény született, de az érintettek egy része most szembesült vele, amikor a beleegyezésüket kérték az ellenőrzésekhez. Aki nem írta alá a nyilatkozatot, azt menesztik.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársainak írásban hozzá kell járulniuk ahhoz, hogy akár titkosszolgálati módszerekkel is adatokat gyűjthessenek róluk – tudatta az RTL Klub Híradója hétfőn. Bár az érintettek meglepődtek, korántsem új dologról van szó, hiszen a megbízhatósági vizsgálat bevezetéséről egy tavalyi törvénymódosítás rendelkezik. Arra hivatkozással már több más hatóságnál – többek között a rendőrségnél és a tűzoltóságnál – is kitöltettek hasonló nyilatkozatot, s mindenütt felhívták az érintettek figyelmét, hogy aki azt nem írja alá, annak búcsúznia kell a közszolgálattól. Ebben az esetben még felmondási idő és végkielégítés sem jár.

Az érintettek meglehetősen sokan vannak: hasonló módon ellenőrizhetik ugyanis a rendőröket, valamint az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, a büntetés-végrehajtás, a katasztrófavédelem és a tűzoltóság hivatásos állományú tagjait. A vizsgálódás kiterjedhet az e körben, továbbá a bevándorlási hatóságnál, illetve az egyes szervezeteket felügyelő tárcáknál – BM, KIM – foglalkoztatott kormánytisztviselőkre, köztisztviselőkre és közalkalmazottakra is (minderről 2010 szeptemberében elsőként lapunk adott hírt).

A kifogástalan életvitel ellenőrzése, illetve a megbízhatósági vizsgálat bevezetése ellen az érdekképviseletek többször tiltakoztak, s felemelte szavát a Tranparency International is, ám mérsékelt sikerrel. Nem tudták elérni például azt, hogy az alkalmasságról ne gumiszabályok rendelkezzenek; a kritérium ma az, hogy a törvény hatálya alá tartozó hivatásosok és közszolgák életvitele feleljen meg a társadalmi elvárásoknak, s a kapcsolataik és pénzügyi viszonyaik legyenek rendezettek. A törvénymódosítást előterjesztő BM azt a javaslatot is elutasította, amely arra irányult, hogy a megbízhatósági vizsgálat során legalább ne provokálhassák az ellenőrzött személyt. Titkosszolgálati eszközökkel már korábban megfigyelhették a rendőrt, januártól azonban szabálysértés vagy kisebb bűncselekmény elkövetésével is próbára tehetik. Vagyis: kísérletet tehetnek például arra, hogy megvesztegessék. Ez egyébként az összes érintett hivatásosra és civil közszolgára is igaz. Az efféle akciót előbb az ügyésszel jóvá kell hagyatni, bár a szakszervezetek szerint a bírói kontroll hatékonyabb garanciát jelentett volna.

A belügyminiszter irányítása alatt működő, mintegy kilencszáz fős Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) vezetője már tavaly decemberben jó előre figyelmeztetett, hogy sok száz megbízhatósági vizsgálatot végeznek majd. Főként olyan területeken ellenőriznek – hangsúlyozta –, ahonnan valamilyen szabálytalanságra utaló jelzést kaptak. A vizsgálódás során számítani lehet rejtett megfigyelésre, telefonlehallgatás, az autó, a lakás átkutatására, de akár provokációra is. Az ellenőrök között pedig lesz olyan is, akinek be sem kell járniamunkahelyére, így senki nem tudhatja, hogy hol dolgozik. Egyebek mellett emiatt véli úgy a Független Rendőrszakszervezet (FRSZ), hogy a bizalmatlanság légköre uralkodik el, mert senki nem tudja majd, hogy ki lehet „tégla”.

A megbízhatósági ellenőrzésről szóló javaslatot nem támogatták, az érdekegyeztetés során nem írták alá, de miután a parlament tavaly elfogadta a törvényt, a helyzetet tudomásul veszik, bár a vizsgálatot az állomány nem kis ellenérzésekkel fogadja – mondta kérdésünkre Pongó Béla, az FRSZ főtitkára. Azt viszont nem érti, hogy miért a rendőr a célpont, hiszen a testületen belül sokkal kisebb arányú a korrupció, mint a közigazgatás más területein. Ezért vetették fel, hogy ha már szükségesnek tartják a még szigorúbb és alaposabb ellenőrzést, az új rendszert terjesszék ki a közszféra egészére, de akár a képviselőkre és más politikusokra is. Az egy főre eső vizsgálatok száma Pongó szerint a rendőrségen a legmagasabb, így álláspontja, hogy semmi szükség újabb költséges – ráadásul évente akár háromszor ismételhető – ellenőrzés bevezetésére. Ezzel kapcsolatban utalt rá, hogy az NVSZ-nél többen dolgoznak, mint egy kisebb megyei főkapitányságon. Arról egyébként a főtitkár még nem rendelkezik információkkal, hogy folynak-e már a megbízható vizsgálatok.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat központja – százak megbízhatóságát vizsgálják
A Nemzeti Védelmi Szolgálat központja – százak megbízhatóságát vizsgálják
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.