Felállítják az adósságfelhalmozókat

Állásával játszik az a főigazgató, aki engedi, hogy 60 napnál régebbi tartozást halmozzon fel a kórháza – mindez a fővárosi önkormányzat költségvetési tervezetéből derül ki, amelyről csütörtökön tárgyal a közgyűlés. E javaslat szerint a „tartósan eladósodott” kategóriába sorolt intézményeket a megszüntetés, illetve más költségvetési szervbe történő integrálás veszélye is fenyegeti. Ez utóbbi meglehetősen furcsa elképzelés. Értelmezhető úgy is, hogy a fővárosi egészségügyi intézmények államosítását készíti elő, hiszen kórházat, ha eladósodott is, körülményes megszüntetni.

Február elején beszélt legutóbb Tarlós István főpolgármester arról, hogy mind a 12 fővárosi kórházat „állami gondozásba” adná. Ezt a főpolgármesteri szándékot azonban még a fővárosi közgyűlésnek is jóvá kell hagynia. Ez még nem történt meg, és egyelőre ilyen javaslat nincs is a közgyűlés előtt, viszont a költségvetési javaslatban már szerepel ez a pont. A tervezet által fenyegetett kórházak közé 60 napnál régebbi adósságuk miatt elvben négy intézmény tartozik: a Stomatológiai Intézet, a Károlyi-, a Heim Pál-, és a Péterfy Sándor utcai kórház. A gyakorlatban azonban ennél jóval több intézmény lehet érintett, sok kórház ugyanis papíron adósságmentes ugyan, de csak azért, mert számláik rendezését 100–200 nappal elhalasztották.

A Heim Pál Gyermekkórház is a veszélyeztetett intézmények közé tartozik
A Heim Pál Gyermekkórház is a veszélyeztetett intézmények közé tartozik

A Fővárosi Önkormányzat kommunikációs igazgatósága a javaslattal kapcsolatos kérdéseinkre azt válaszolta: a főpolgármesteri hivatal a kormányzati döntéstől függően tervez átalakításokat az egészségügyi ellátórendszerében. Teszik ezt annak okán is, hogy csak január végéig 17 százalékkal nőtt az intézményeik adóssága, miközben a kórházak vezetői sok mindennel próbálkoznak az eladósodás megakadályozására. A csütörtöki közgyűlés előtt azonban a szerdai bizottsági ülés tartogat izgalmakat. A bizottság új elnökeVelkey György rendkívüli ülést hívott össze. Az időközben nyilvánossá vált Szentes Tamás főpolgármesterhelyettes által jegyzett főigazgatói pályázati kiírás meglehetős furcsaságokat tartalmaz. Mint az emlékezetes: a főváros egy jogszabályváltozás miatt négy intézmény vezetői posztját hirdette meg.

Az általános feltételek mellett azonban kórházanként külön is megfogalmazták: hol, milyen tulajdonságok, korábbi munkahelyek jelenthetnek előnyt az állás elnyeréséhez. A szocialisták szerint ilyen diszkriminatív álláskiírásra még nem volt példa a közéletben. Például míg az Uzsoki Kórházban a válságmenedzselésben szerzett tapasztalat jelent előnyt, addig a Jahn Ferenc Kórházban a társadalombiztosítási ismeretekben való jártásság, a Szent Imrében az igazgatásához viszont a magánszektorbéli tapasztalatokra is szüksége lehet a sikeres jelöltnek. A Stomatológia Intézet vezetéséhez pedig nincs szükség szájsebészeti végzettségre mint eddig, elég lesz az is, ha valaki volt már fogorvos.

Lapunk úgy tudja, ha a városházi szakbizottság nem módosítja, úgy a szocialisták arra készülnek, hogy a közgyűléssel módosíttatják a botrányos főigazgatói pályázatot. Az ügy további érdekessége, hogy Tarlós István főpolgármester a bizottsági ülés idején külföldön lesz, éppúgy, mint amikor Szentes Tamás február elején fogadta és kirúgta a kórházi főigazgatókat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.