"A Fidesz kifizetőhelye"

Nyolcvanmilliós baráti cégbirodalmat „tart fenn” önkormányzati pénzen Papcsák Ferenc, Zugló októberben megválasztott fideszes polgármestere, aki szerint a baloldali rágalomhadjárat célja a zuglói elszámoltatás megakadályozása.

A volt elszámoltatási kormánybiztos, Papcsák Ferenc hivatalba lépése óta összesen mintegy nyolcvanmillió forint értékben kötött tanácsadói szerződéseket döntően korábbi fideszes zuglói képviselőkkel, hozzá hű személyekkel és ügyvédi irodákkal – írta Várnai László, a kerület LMP-s önkormányzati képviselője a minap saját blogjában.

A jelenleg külföldön tartózkodó Papcsák Ferenc közleményben reagált Várnai állítására. Azt írta: „rágalomhadjáratot indítottak a baloldali sajtóban a zuglói elszámoltatás megakadályozására, ennek keretében az új önkormányzati vezetés által az átvilágítás elvégzésére és az átszervezés segítésére kötött megbízási szerződéseket támadják”. Az önkormányzatnál lapunkkal azt közölték: nincs abban semmi kivetnivaló, ha volt önkormányzati képviselők, mint „kiváló szakértők” tanácsaikkal segítik a munkát.

Elszámoltatják az egykori elszámoltatót?
Elszámoltatják az egykori elszámoltatót?

Várnai László a képviselőtestület tagjaként azért kérte ki a tavaly október óta kötött tanácsadói szerződéseket, mert a polgármesteri hivatalban szóbeszédek terjedtek a különös kontraktusokról.

Az előző polgármester, Weinek Leonárd idején körülbelül évi 40 millió forintot költöttek külső tanácsadásokra; Weineket két jogsértőnek tartott tanácsadói szerződés miatt gyanúsította meg hűtlen kezeléssel az ügyészség. Várnai „derék dolognak tartja” a polgármester igyekezetét a közpénzek elszámoltatására, ezért is gondolt arra: jobb, ha ő és a Fidesz előbb magával kezdi a sort. Egyébként maga sem hitte volna, hogy Papcsákék ilyen mértékben kötöttek szerződéseket, amelyek bruttó összege idén decemberig eléri a nyolcvanmilliót.

Várnai szerint gyakorlatilag a Fidesz politikai kifizetőhelyeként működik Zugló, hiszen számos volt fideszes képviselő érintett, például a kerület korábbi vezetője, Rátonyi Gábor sportjavaslatai havi 320 ezer forintot érnek. Míg Gyügyei Attila, a helyi Fidesz elnöke korábban nyilvánosan üdvözölte a Papcsák által elindított elszámoltatást, s vehemensen bírálta a Weinek-féle gyakorlatot, addig családjával mintha megengedőbb lenne. Lánya, Gyügyei Lillianna cége, a Peli & Perfect Kft. koordinálja ugyanis a polgármesteri kabinet lakossági és külső kommunikációját, havi nettó 300 ezerért. A szintén exfideszes Weinwurm Árpád is számlázhat költségvetési tanácsaiért, míg Kiss Imre László az önkormányzat jogi képviseletét látja el havi 300 ezerért.

Egy másik csoport a „debreceni vonal” – mutatott rá Várnai László. A különböző cívisvárosbeli cégek mellett feltűnik például a mátészalkai Siket Tibor neve, aki Papcsák kampányfőnöke volt 2006-ban. A harmadik csoport, a történészi vonal is érdekes, KunMiklóssal az élen. Az ő feladata havi 400 ezerért például az, hogy segítse a polgárosodás modernkori kutatóközpontjának megalapítását. A listán található még a Sárhegyi és Társa Ügyvédi Iroda, amely havi 900 ezer forintért segédkezik az önkormányzat által alapítandó gazdasági társaságok létrehozásában. Az iroda az első Orbán-kormány idején a Nemzeti Autópálya Rt.-től összességében kétmilliárd forintnál is több megrendelést kapott, s intézte a törökszentmiklósi állami gazdaság privatizációját.

Papcsák Ferenc leszögezte: ragaszkodik az elszámoltatás végigviteléhez. A felkért szakértők találták meg az eddig nyilvánosságra került ügyek többségét. A visszásságok miatti indult büntetőügyekben a vagyoni hátrány összege megközelíti a négyszázmillió forintot. Papcsák szerint az új szakértők munkája komolyan sérti az előző balliberális kötődésű üzleti körök érdekeit, emiatt támadják az elszámoltatást. Az új szakértőkre épp azért van szükség, mert a sorozatos jogsértéseket a polgármesteri hivatal az utóbbi években nem tudta feltárni.

Helyreigazítás

2010. február 22-i, a "Fidesz kifizetőhelye" című cikkünkben tévesen közöltük, hogy a Dr. Papcsák Ferenc vezette önkormányzat 2010-ben többet költött külső tanácsadói szerződésekre, mint a korábbi polgármester, Weinek Leonárd idején.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.