Évszázados mélyponton a születések száma

Tavaly hatezerrel kevesebb gyerek született, mint az előző évben. A halálozások száma viszont évek óta nem csökken, a várható élettartam pedig még mindig az uniós átlag alatt van.

Tavaly 90 350 gyermek született, több mint hat százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A halálozások száma körülbelül 130 ezer volt, ez lényegében megegyezik a tavalyival – derül ki a KSH jelentéséből. Mindebből következik, hogy tavaly több mint negyvenezer fővel csökkent Magyarország lélekszáma. Ha azonban a bevándorlók számát is figyelembe vesszük, akkor a csökkenés „csak” 28 ezer fő. A becsült népességszám tavaly a tízmil liós lélektani határ alá csökkent, az év végén már csak 9 millió 986 ezer volt.

Tavaly az év első hónapjaiban még nem volt különösebb változás a születésszámban, alig valamivel kevesebb gyerek jött világra, mint az előző év azonos időszakában. Május és október között azonban jelentősen, több mint tíz százalékkal kevesebben születtek, mint 2009-ben. Novemberben újra emelkedett a születések száma, de az év utolsó hónapjában megint négy százalékkal kevesebb gyerek született, mint egy évvel korábban. Ilyen kevesen a születések számának regisztrálása, 1876. óta nem születettek Magyarországon.

– Pont az ellenkezője történt annak, amire számítottunk – mondja Kamarás Ferenc, a KSH főtanácsadója. A szakemberek ugyanis azt várták, hogy emelkedik a születések száma, mert az 1974–1978 között született nagy létszámú generáció tagjai közül sokan még gyermektelenek. Kutatásokból tudják, hogy ezek a fiatalok szeretnének családot alapítani, ezért a demográfusok minden évben arra számítanak, hogy jelentősen emelkedik a születések száma.

– Úgy tűnik, hogy tovább halasztották a gyerekvállalást. Az okokat csak találgatni tudjuk, vélhetően a gyes időtartamának csökkentése is hozzájárulhatott a döntéshez – véli Kamarás Ferenc, aki szerint manapság rendkívül tudatosak a párok e tekintetben és minden a gyerekeseket érintő döntést számításba vesznek. Ezért tartja elképzelhetőnek, hogy a gyes három évre történő visszaállításával megszülethetnek az elhalasztott gyerekek. – Amennyiben halasztásról és nem lemondásról van szó – teszi hozzá. Ami a halálozások számát illeti, 2010. nagyon jól indult: az első negyedévben több mint hat százalékkal kevesebben haltak meg, mint az előző évben. A következő hónapokban azonban, november kivételével, a halálozások száma körülbelül ugyanúgy alakult, ahogy a korábbi években.

Évek óta nem javul a halálozások éves, 130 ezer fő körüli száma. A kilencvenes évek végén, a 2000-es évek elején úgy tűnt, hogy egyre jobbak a statisztikák, de mostanra megállt a fejlődés. Pedig lenne hova javulni, mert a várható élettartam még mindig az uniós átlag alatt van – magyarázza a főtanácsadó. Ha elérnénk az uniós szintet, akkor évente körülbelül 110 ezren halnának meg.

A házasságkötések száma is tovább csökkent tavaly. Különösen az első fél évben álltak kevesen oltár elé, és hiába kötöttek több házasságot szeptember és december között, az esküvők száma már nem tudta elérni az előző évben megkötött 36 ezret. Így ez a mutató is tovább romlott: több mint három százalékkal kevesebben házasodtak, mint 2009-ben. Ez, hasonlóan a születések számához, az egyik legrosszabb adat a magyarországi statisztika történetében. Csak az első világháború idején kötöttek kevesebb házasságot, amikor a férfiak a fronton voltak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.