Melegek sikere a bíróságon

A bíróság hatályon kívül helyezte azt a rendőrségi határozatot, amely megtiltotta, hogy a június 18-ra tervezett melegfelvonulás a Hősök terétől a Parlament közelében lévő Alkotmány utcáig tartson. A Meleg Méltóság Menete tehát a teljes útvonalra zöld jelzést kapott.

A BRFK tavaly ősszel tudomásul vette, hogy a felvonulás a Hősök tere és az Erzsébet tér között lesz. A szervezők a közelmúltban szerették volna meghosszabbítani az útvonalat, de a rendőrség ehhez nem járult hozzá. Az elutasítás indoklásából határozottan úgy tűnt, hogy a BRFK – közlekedési okokra hivatkozva – az egész rendezvényt megtiltja. Később kiderült, hogy az eredetileg jóváhagyott útvonalon továbbra is megtartható lenne a felvonulás, a melegek viszont időközben bírósághoz fordultak.

Emberi jogi szervezetek azonnal tiltakoztak. A kormánykoalíción belül eltérő módon értékelték a BRFK eljárását: a KDNP örömmel fogadta a tiltást, és a főváros békéjének megmentőjeként ünnepelte a rendőrséget, míg például a fideszes Szájer József élesen bírálta, álszentnek nevezte a határozatot. „Sikerült újabb öngólt lőni” – állapította meg –, hiszen a törvényes célra irányuló gyülekezés esetén legfeljebb a felvonulás során jogsértést elkövetőkkel szemben lehet fellépni.

A szervezők arra számítottak, hogy a bíróság döntéséről csak jövő hét elején kapnak hivatalos tájékoztatást, ám ez már most pénteken megtörtént. Steigler Sándor, a rendezvényt szervező Szivárvány Misszió Alapítvány vezetője lapunknak kijelentette: a demokrácia és a jogállam győzött.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.