KDNP: az élet a fogantatással kezdődik

Semmi „extra” sincs abban, ha az alkotmány is kimondaná: az élet a fogantatással kezdődik – nyilatkozta lapunknak Rubovszky György KDNP-s politikus.

Minden parlamenti frakció alkotmánynormaszöveg-tervezét párhuzamosan tárgyalhatja meg a T. Ház március 15-től – tegnap ugyanis a Salamon László (KDNP) vezette alkotmányelőkészítő bizottság támogatta Lázár János fideszes és Harrach Péter kereszténydemokrata frakcióvezetők erre vonatkozó módosító indítványát – tájékoztatta lapunkat Rubovszky György (KDNP). Az ellenzéki pártok a hét folyamán már tudatták, nem állnak elő kész alkotmánynormaszöveg-tervezettel, noha az LMP és a Jobbik módosító indítványokkal azért készül. Az alkotmányozásban csak a jobbikos képviselők vesznek részt a parlamenti üléseken, a szocialisták és az LMP-sek nem.

Tegnap az is hivatalossá vált, hogy a Salamon-bizottság által készített alkotmánykoncepció pusztán egy „segédanyag” lett, aminek nincs „kötőereje” az új alkotmányszövegre nézve. – Ez igaz lehet az ellenzéki frakciókra, de ami álláspontunk az, hogy igenis fi gyelembe kell venni a Fidesz–KDNP-frakciószövetség alkotmánynormaszöveg-készítésénél – nyilatkozta lapunknak Rubovszky György, aki azt is megerősítette, annak ellenére, hogy „segédanyaggá” lett lefokozva a koncepció, az mint határozati javaslat a Ház előtt van, így arról szavazni is fognak. És az ahhoz beterjesztett módosító indítványokról is. Lapunk kérdésére, hogy az alkotmányozásban részt vevő Jobbik három módosító indítványa közül – a Szent Korona-tan, a határon túli magyar állampolgárok szavazati joga, illetve a magzati élet védelme – melyiket támogatják, a kereszténydemokrata politikus azt mondta: a Szent Koronára valószínűleg lesz utalás a preambulumban, de a tanra nem. A kettős magyar állampolgárok szavazati jogát nem az alkotmányban, hanem a választójogi törvényben rendezik.

Arra, hogy a KDNP szerint a magzati élet védelme helyett az megfelelő lesz-e, ha az új alkotmány tartalmazza „az élet, a házasság (egy férfi, egy nő), illetve a család alkotmányos védelmét, Rubovszky György úgy reagált: az élet védelmében benne van, hogy az élet a fogantatással kezdődik. De ezt több érvényes jogszabály is kimondja. Például a polgári jog tartalmaz olyan megfogalmazást az öröklést illetően, hogy ha az örökhagyó halála után születik meg a magzat, de valószínűsíthető, hogy a fogantatás az örökhagyó halála előtt megtörtént, akkor örököl. „Tehát semmi extra sincs abban, ha az alkotmány is kimondaná, hogy az élet a fogantatással kezdődik” – konstatálta a kereszténydemokrata politikus.

Mindez azért érdekes, mert a Fidesz siófoki frakcióülésén kemény vita és feszültség volt a két koalíciós párt között a magzati élet védelmének alkotmányba rögzítése miatt.

A magyarok tiszta, egyértelmű, vállalható, jól szerkesztett alkotmányt szeretnének, amely hosszú időre, történelmi távlatokra rendezi közös dolgaikat, rögzíti alapjogaikat – mondta Schmitt Pál köztársasági elnök pénteken Budapesten Az alkotmányozás dilemmái című konferencia megnyitóbeszédében. Egy alkotmány akkor tölti be hivatását, „ha minden más jogszabály belőle forrásozik, rá támaszkodik, ha minden közös cselekvés hozzá igazítható”– mondta Schmitt.

Rubovszky György
Rubovszky György
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.