Lemondták a pécsi nemzetközi filozófuskonferenciát

A filozófusbotrány egyik következményeként elmarad egy nemzetközi pécsi filozófuskonferencia.

Sokakkal együtt Huw Price ausztrál filozófust is elgondolkoztatták a magyar filozófusok ellen irányuló támadások. A kérdés számára azért aktuális, mert idén májusban Pécsett nemzetközi filozófiai konferenciát rendeztek volna legújabb könyvéről, amelyet az Oxford University Press adott ki idén Naturalism Without Mirrors címmel. A pécsi filozófuskonferenciák főszervezője Boros János, a pécsi fi lozófus doktori iskola vezetője, egyúttal a Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai Kutatóintézetének vezetője. Huw Price megítélése szerint Boros János együttműködött azokkal, akik kirobbantották a magyarországi filozófusbotrányt.

A Sidney Egyetemen dolgozó Price professzor úgy döntött, hogy mivel a Boros János szervezésében zajló konferencián való részvételét a magyar kormányközeli média esetleg úgy állítaná be, mint afféle szakmai támogatást és kiállást Boros mellett, nem kerülhet sor az eseményre. Döntése előtt egyeztetett a többi meghívottal, itthon és külföldön dolgozó magyar filozófusokkal. Huw Price sajnálja, hogy ezt a döntést kellett meghoznia, mert ezzel kellemetlen helyzetbe hozta Borost, illetve Boros egyetemi kollégáit, valamint a hallgatókat. A részvétel azonban számára a rosszabb megoldás lett volna.

Az MTA Filozófiai Kutatóintézet és Pécsi Tudományegyetem Filozófia Doktori Iskolája Huw Price jelenlétével és válaszaival szervezett konferenciát május 9. és 10-re a bölcsészkar tanácstermébe. Az angol nyelvű konferencián 20–30 perces előadások lettek volna a könyvről. Az eseményre előzetesen magyar, japán, angol, amerikai, ír, brit, kanadai és norvég filozófusok jelentkeztek. Huw Price távolmaradásával okafogyottá vált az esemény. A fejleményekről a főszervező Boros János véleményét is kértük, de lapzártánkig nem tudtuk elérni sem telefonon, sem e-mailen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.