Ispán Ödön esete a biztonsági övvel

Egy közúti ellenőrzés során feljelentették a hajmáskéri Ispán Ödönt, mivel a rendőrök szerint menet közben kapcsolta be a biztonsági övét. Csakhogy Ispán úr kocsija nem indul el, ha nincs becsatolva az öv.

– Nézze, most nincs bedugva, így hiába adom rá a gyújtást. Ha becsatolom magam, azonnal el tudom indítani – mutatja Ispán Ödön a furgonja speciális berendezését, egy házilag készített mikrokapcsolót, amit a vezető oldali biztonsági öv csatlakozójába szerelt be. – Egyszerű kis dolog, főleg azért csináltam, hogy soha ne induljak el biztonsági öv nélkül. Másrészt megnehezítheti a tolvajok dolgát.

A 67 éves géplakatos szerint ugyanis, ha valaki el akar kötni egy kocsit, nem bíbelődik azzal, hogy becsatolja magát. Ez a biztonságtechnikai trükk persze csak addig lehet hatásos, amíg titokban marad. Éppen ezért nem árulta el a dolgot 2009. november 9-én annak a két rendőrnek sem, akik Hajmáskéren egy közúti ellenőrzés során megállították a kocsiját.

– A műhelyemtől néhány méterre történt az eset. A rendőrök lemeszeltek, és közölték, hogy nem kapcsoltam be az övemet az indulás előtt, hanem csak menet közben, amikor megláttam őket – idézi fel az igazoltatást Ispán Ödön. –Nem akartam elárulni a mikrokapcsolós trükköt, ezért csak annyit mondtam nekik, hogy lehetetlen, amit állítanak. Nem ismertem el a szabálysértést, nem írtam alá az általuk készített jegyzőkönyvet. Feljelentettek. Nem aggódtam, azt hittem, majd beidéznek, és akkor a kapitányságon majd felfedem a dolgot.

Ispán Ödönt azonban nem idézték be. Néhány nappal később postán megküldték számára a veszprémi kapitányság elsőfokú határozatát, amely szerint tízezer forintos bírságot szabtak ki rá. A férfi fellebbezett azt kérve, hogy bemutathassa a bizonyítékait az igazának alátámasztására. A rendőrség ezúttal sem hallgatta meg. A jogerős másodfokú határozatot – ami helybenhagyta a tízezer forintos bírságot – maga az akkori megyei rendőrfőkapitány, Bolcsik Zoltán írta alá, aki indoklásában arra hivatkozott, hogy az intézkedő rendőrök által kitöltött jegyzőkönyv közokiratnak számít, ami önmagában is bizonyító erejű.

– Vagyis a rendőrök állítása megkérdőjelezhetetlen – vonja le a következtetést Ispán Ödön.

– És mi van, ha netán mégis tévednek, vagy urambocsá! valótlant állítanak? Biztos vagyok benne, hogy nem tudtam volna bizonyítani az igazamat, ha nincs beszerelve a kocsimba a speciális indításgátló.

A hajmáskéri férfi ügyvédet fogadott, és bíróságra vitte az ügyet. Három bizonyítékot mutatott be. Az első egy igazságügyi mérnöki szakértői vélemény volt, amely szerint a biztonsági övbe szerelt kapcsoló valóban nem engedi elindítani az autót, ha a vezető nincs bekötve. A 2010 márciusában készült szakvélemény szerint az átalakítást jóval korábban hajtották végre, azaz nem zárható ki, hogy a rendőri igazoltatás időpontjában már működött. A második bizonyíték Ispán Ödön egyik barátjának vallomása volt: a géplakatos egyedül neki beszélt a speciális kapcsolóról, amiről a tanú azt mondta, hogy az igazoltatás időpontjában a szerkezet már be volt szerelve a kocsiba. A harmadik bizonyíték egy mobiltelefonnal készített fotó volt, amit Ispán Ödön hónapokkal a rendőri intézkedés előtt készített az átalakított övkapcsolóról.

A bíróság hatályon kívül helyezte a rendőrségi határozatot, és új eljárás lefolytatására kötelezte a hatóságot. Az indoklás legfőbb eleme az volt, hogy a rendőrség nem tisztázta kellően a tényállást, kizárólag az intézkedésről készült jegyzőkönyvre hagyatkozott. A veszprémi rendőrkapitányság ezek után salamoni döntést hozott: a megismételt elsőfokú eljárást megszüntették.

– Azért egy bocsánatkérést elvárnék a rendőrség részéről – mondja Ispán Ödön. Arra ugyan hiába vár. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől írásban azt a tájékoztatást kaptuk, hogy azért szüntették meg az eljárást, mert „nem lehetett kétséget kizáróan megállapítani, hogy nevezett személy használta-e a biztonsági övet, vagy sem.”

A biztonsági rendszerek –biztonsági öv, bukósisak, gyermekülés – szabálytalan használata miatt kiszabott bírságokról csak közös statisztika létezik. Veszprém megyében tavaly ezekben az ügyekben 3320 eljárást kezdeményeztek, a megbírságoltak közül csak hatan fordultak bírósághoz. Eddig öt per zárult le, abból a rendőrség hármat veszített el.

Ispán Ödön számára legfeljebb erkölcsi sikert hozott, hogy végigvitte az ügyet. Kiszámolta, hogy az ügyvédi és az utazási költséggel, a különböző illetékekkel együtt 42 ezer forintjába került az igazának megvédése. Ha kifizette volna a helyszíni bírságot, ötezer forintból megúszta volna.

– Negyven évet levezettem anélkül, hogy a rendőrök megbüntettek volna. Egyszerűen nem tudtam elfogadni, hogy öregkoromra két fiatal egyenruhás meghazudtoljon. Nem engedte az önbecsülésem.

Bekapcsolt öv nélkül nem indul az autó
Bekapcsolt öv nélkül nem indul az autó
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.