Hibát találtak a főváros új SZMSZ-ében

Budapest Főváros Kormányhivatalának főigazgatója szerint jogilag több szempontból is kifogásolható a fővárosi önkormányzat január elsején hatályba lépett új szervezeti és működési szabályzata (SZMSZ).

A hivatal kifogásolja az új városvezetés azon kikötését, miszerint a főváros költségvetési rendeletéhez csak akkor nyújtható be módosító indítvány, ha a szükséges forrásról előzetesen egyeztetnek és egyetértésre is jutnak a főpolgármesterrel. Ez egyrészt korlátozza a közgyűlés általános tartalék feletti rendelkezési jogát. Márpedig a testület döntési jogának ilyen fokú szűkítésére egyetlen jogszabály sem ad lehetőséget. Másrészt a képviselői joggyakorlás szempontjából is kifogásolható a szabályzat fenti rendelkezése.

A hivatal egyúttal felhívta a beadványban hozzá forduló Horváth Csaba (MSZP) fővárosi frakcióvezető figyelmét, hogy a szintén január elsejétől életre hívott hivatal különös hangsúlyt fektet az újonnan alakult képviselő-testületek SZMSZ-ére, mivel ezek határozzák meg a választott testületek működési rendjét. Mindemellett azt sem titkolta el Haszonicsné Dr. Ádám Mária főigazgató, hogy jogi véleménye nem kötelező érvényű, arra sem bíróság, sem más hatóság előtt nem lehet hivatkozni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.