Harci harcok a béke esélye nélkül

Havi 100-110 ezer forintot költ saját pénzéből Harc község polgármestere a falu rászorulóira. Szociálisan érzékeny vagyok, mondja a faluvezető. Számító – mondják ellenfelei.

Az elmúlt három évben háromszor jelölték az év polgármestere címre Bóni Zoltánt, a Tolna megyei Harc első emberét. A titulust eddig nem nyerte el, s immár az is kérdéses, hogy maradhat-e polgármester.

A 47 esztendős Bóni Zoltán a Harchoz közeli Hőgyészen élte gyermekkorát, aztán katonai pályára ment, s Taszáron szolgált repülőtisztként, majd 1998-ban, egy átszervezést követően átigazolt a rendőrséghez. A szekszárdi kapitányságon dolgozott, s a várostól kilenc kilométerre lévő Harc községben vett házat. 2006-ban független jelöltként nyerte meg a harci polgármester-választást. A harciak főleg karitatív tevékenysége miatt szavaztak Bónira, ugyanis a rendőrtiszt saját pénzéből és az általa létrehozott több alapítvány segítségével folyamatosan támogatta rászorulókat.

Bóni a választás után a rendőrségtől nyugdíjba ment, s Harc ügyeit főállásban intézte. A 2010-es választáson is biztosan nyerte el a polgármesterséget, ám a képviselő-testületbe nem a korábbi tagok kerültek be, s az újak azonnal összerúgták a port a falu első emberével. Októberben – azzal az indokkal, hogy a

polgármester az előző ciklusban megsértette a vagyongazdálkodás szabályait – fel is függesztették őt állásából. A bíróság ezt megalapozatlannak találta, és visszahelyezte Bónit a posztjára. Akkor a testület újra felfüggesztette őt, mivel úgy látták, hogy a polgármester alapítványi és önkormányzati funkciói összeférhetetlenek. Bóni megszüntette a kifogásolt öszszeférhetetlenséget, így a bíróság megint visszahelyezte őt.

A harci képviselő-testület jelenleg működésképtelen. Bóni az idei testületi üléseken kétszer is javaslatot tett a grémium feloszlatására, mondván; az új választás nyomán felállhatna egy működőképes grémium. A négy képviselőből három mindkétszer leszavazta ezt a javaslatot. Ezután a Bónit leszavazó képviselők elhagyták a községházát, mivel az ülésen résztvevő félszáz helybéli annyira fenyegetőn lépett fel ellenük. Az utolsó két ülésre el se mentek a képviselők, mert azt gondolták: Bóni – egyre hangosabb szimpatizánsaitól támogatva – megint a testület lemondatására tesz javaslatot.

–Azért erőlteti az időközi választást, mert abban bízik, hogy az új testület majd az ő bábjaiból áll, akárcsak az előző – véli a képviselők vezéralakja, a 60 éves Nagy Lajos, aki az egyik helyi vendéglő gazdája. – Bóni nem önkormányzatot akar, hanem „énkormányzatot”: egyedül szeretné irányítani a falut. A képviselők szerint a katonai drillen nevelkedett Bóni mindent egy kézben tartana, és semmibe se akarja bevonni a testületet. Példaként megemlítik, hogy Bóni az előző ciklusban a segélyekről szociális bizottság nélkül, egyedül döntött.

– A segély akkor ér valamit, ha gyorsan adják, a bizottság összehívása elhúzza az időt –reagál erre Bóni Zoltán.

– Ez a módszer arra jó, hogy az emberek azt érezzék, nem az önkormányzattól, hanem a polgármestertől kapják a pénzt –véli Nagy Lajos.

Sok segélyezett valóban így is érzi:

– Ha Bóni Zoltán nem segített volna, már rég éhen halok – mondják többen is azok közül, akik évek óta csak segélyből és közmunkából jutnak jövedelemhez.

A faluban az aktív korúak harmada tartósan állástalan. A közhasznú munkások decemberig ingyenebédet kaptak a falutól. Ezt az új képviselő-testület megszüntette.

– Havi 300 ezer forinttal terhelte ez a falu kasszáját – érvel Nagy Lajos. – Ráadásul a közhasznúak munkája mit se ér. Az előttünk lévő buszmegállót öt asszony 47 percig söpörte. Ez a munka öt perc egy embernek.

A polgármesternek az is fáj, hogy a testület novemberben leállította a művelődési ház felújítását:

– Az előző ciklusban nyertünk rá az uniótól 40 milliót, mostanra el is készültünk volna vele, de a képviselők elzavarták a kivitelezőt. Elbukjuk az uniós pénzt.

– Akkor buktuk volna el, ha folytatjuk a munkát – vág viszsza Nagy Lajos és csapata. – A munkába a kivitelező úgy fogott bele, hogy hiányoztak a kiviteli tervek. Voltak más hiányosságok is, és amikor ezt jeleztük, a kivitelező levonult. Utóbb megtudtuk, hogy Bóni és a kivitelező között szóbeli megállapodások születtek, hogy pontosan milyenek, abba mi nem lettünk beavatva. A kivitelező – látva hogy bajba kerülhet –, elment innen. Szerintünk az unió sose fizetné ki egy ilyen zavaros beruházás számláit, márpedig az a falut csődbe vinné.

A kivitelező cég vezetője nem árulja el, miért vonultak le. Amúgy azt Bóni Zoltán nem cáfolja, hogy a hiányoztak a tervek. Ettől még ragaszkodik ahhoz, hogy ő jót akart a falunak, s csakis a képviselők teszik tönkre Harcot, ezért fel kell oszlatni a testületet. Ellenfelei arra akarják rákényszeríteni őt, hogy oszsza meg velük az irányítást. Ha kell, további feljelentésekkel próbálják megtörni. Az önfeloszlatást és az új választást viszont kockázatosnak tartják.

– Eteti a szegényeket, ezzel nyer – hangsúlyozza Nagy Lajos. – Amit rájuk költ, annak többszörösét visszanyeri a polgármesteri fizetés révén. Megéri.

Bóni elutasítja ezt:

– Azért teszem, mert szociálisan érzékeny vagyok. Már polgármesterségem előtt is ebédet vittem a rászorulóknak. Évente háromszor, karácsony, újév és húsvét másnapján 40 családnak viszek egytálételt. Havi 100-110 ezer forintot fordítok saját zsebből a falu szegényeire.

A napokban falugyűlést tart a polgármester. Támogatói ígérik: ott lesznek. Ellenfelei nem mennek oda vitázni. Testületi ülésre sincs esély. Együttműködésre és új választásra sem. Patthelyzet.

Az elmúlt három évben háromszor jelölték az év polgármestere címre Bóni Zoltánt
Az elmúlt három évben háromszor jelölték az év polgármestere címre Bóni Zoltánt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.