Az MSZP régi-új arcai

Számos új, fiatal politikust választottak be tavaly az MSZP országos elnökségébe, a „friss arcok” helyett azonban továbbra is a „régi ismerősöket” látni többet a nyilvánosság előtt.

„Új arcokra van szükség, olyan emberekre, akik már bizonyítottak helyi, megyei szinten vagy akár szakmai területen. Azok, akik eddig fémjelezték az elmúlt nyolc év kormányzását, azoknak önmérsékletet kell tanúsítaniuk” – ezt nyilatkozta pártelnökké való megválasztása után Mesterházy Attila. Az MSZP vezérkarában az elvesztett parlamenti választások után komoly sorcserét hajtottak végre, a pártközpontban akkor abban szinte mindenki egyetértett: új időszámításhoz új arcok is kellenek.

Az új országos elnökségben –miután számos „régi arc” nem indult újra a testületi helyekért – helyet kapott például a harmincegy éves Harangozó Tamás és a huszonnyolc éves Kunhalmi Ágnes is. Előbbi Mesterházy kabinetfőnöke volt és jelenleg is a Tolna megyei szervezet elnöke, míg Kunhalmi korábban a Miniszterelnöki Hivatalban kezdte titkárnőként és lett később II. kerületi önkormányzati képviselő. Régi-új arcnak tekinthetők az elnökségben Katona Tamás, Korózs Lajos és Teleki László ex államtitkárok is; ahogyan Szanyi Tibor is a régi motorosok közé tartozik ugyan, de ilyen magas pártvezetői tisztséget nem töltött be korábban.

Az MSZP felső vezetői összetételében leginkább az elnökhelyettesi és alelnöki posztokon került sor egyértelmű és jelzésértékű változásra. Mesterházy mögött Ba logh András lett az elnökhelyettes, a két alelnöki posztot pedig a Brüsszelből hazatérő Kovács László és a harmincnégy éves Fejér megyei alelnök, Szabadkai Tamás kapta. Hármuk közül az utóbbi időben legtöbbet Kovács László szerepel a médiában.

Török Zsolt, az MSZP szóvivője lapunknak azt mondta: nincsenek háttérbe szorítva az említett fiatal politikusok, ők is sokat szerepelnek a nyilvánosság előtt. „Kunhalmi Ágnes és Szabadkai Tamás például a magánnyugdíjpénztárak ügyében, Harangozó Tamás pedig rendészeti kérdésekben adott tájékoztatást több alkalommal is. Balogh András elnökhelyettes ideológiai és társadalompolitikai kérdésekkel foglalkozik, értelmiségiekkel találkozik és tart fórumokat.

„Én nem vagyok tagja a parlamenti frakciónak, főállásban ügyvédként dolgozom. A pártvezetésben pedig elsősorban a szervezeti ügyekkel foglalkozom” – indokolta a kevesebb médiaszereplést Szabadkai Tamás. Az alelnök lapunknak hozzátette: a magánnyugdíjpénztárak ügyét továbbra is vinni fogja. Ugyanezt a témát képviseli Kunhalmi Ágnes is, aki saját szerepvállalásával kapcsolatban lapunknak úgy fogalmazott: „az én homlokomra rá volt írva, hogy »ő a megújulás«, ezért először nekem a belső kompetenciáimat kell bizonyítani”.

Puch: Gyurcsánynak döntenie kell

Gyurcsány Ferencnek hamarosan döntenie kell arról, hogy alkalmazkodik vagy kilép az MSZP-ből és saját pártot alakít – egyebek mellett ezt nyilatkozta Puch László a Figyelőnetnek. Az egyik legbefolyásosabb szocialista politikus véleménye az, hogy a volt miniszterelnök-pártelnök platformja, a Demokratikus Koalíció Platformja, valójában párt a pártban. Puch László szerint a Gyurcsány-féle politikai mezsgyében az Orbán-ellenesség köti össze a résztvevőket, ebből pedig az következik, hogy alkalmatlan a hosszú távú politizálásra. Puch László azonban azzal számol, hogy a február végi választmányi ülésen eldől, milyen pártot akar a többség, s úgy véli, a balközép státus hívei lesznek többen. Ekkor érkezik el Gyurcsány Ferenc döntési pillanata: alkalmazkodik vagy kilép.

Gyurcsány Ferenc pénteken tartja évértékelő beszédét, ahol – ahogy ezt egy korábbi cikkünkben hozzá közel álló források nyilatkozták – az eddigieknél konkrétabban ismerteti majd, milyen utat képzel el magának és az MSZP-nek. (Hírösszefoglalónk)

A 2010-es tisztújító kongresszuson váltotta Mesterházy Attila az elnöki poszton Lendvai Ildikót
A 2010-es tisztújító kongresszuson váltotta Mesterházy Attila az elnöki poszton Lendvai Ildikót
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.