Bíróság kötelezi Debrecent a törvények betartására

Első fokon pert vesztett Debrecen önkormányzata és rendezvényszervező társasága abban a birtokháborítási perben, amelyet három magánszemély indított ellenük a cívisváros főterén tartott nagyrendezvények miatt.

A debreceni főtéren élők kálváriája csaknem tíz éve kezdődött, azután hogy a város központját sétálóövezetté alakították, s azóta rendszeresen tartanak ott különböző nagyrendezvényeket. A lakók az elmúlt években rendőrségi intézkedéseket kértek, petíciókat juttattak el az önkormányzathoz, leveleket írtak Kósa Lajos polgármesternek. Egyik szószólójuk Bálint Zoltán nyugdíjas elmondta: nem a rendezvények megtartása ellen léptek föl, hanem azért, hogy a szervezők tartsák be a határidőkre és hangerőkre vonatkozó szabályokat. Kifogásolták, hogy egyes koncertek a megszabott este 10 órai határidő után is folytatódtak, sőt éjféltájban kezdték elbontani a nagyszínpadot, ami óriási dörrenésekkel járt, ezért a nyári hónapokban hétvégenként képtelenek pihenni. Kósa Lajostól egyszer azt az írásos választ kapták: „megérti a problémájukat, de egy Debrecen léptékű nagyvárosi élet minden helyi polgártól fokozottabb mértékű alkalmazkodást kíván meg, s a Piac utcán élőknek a helyi adottságból származó előnyökön túl számolniuk kell bizonyos kellemetlenségekkel is”.

A főtéren lakók közül három magánszemély 2007-ben perelte be a debreceni önkormányzatot és a Főnix Rendezvényszervezőt birtokháborítás megszüntetése, szomszédjogok megsértése és kártérítés megfizetése érdekében. Az elsőfokú eljárást elfogultság miatt a Szolnoki Városi Bíróság folytatta le, és a múlt héten hozott nem jogerős ítéletet. A lakók birtokháborítási keresetét részben megalapozottnak találta, s kötelezte a debreceni önkormányzatot, valamint az említett rendezvényszervező céget a zajvédelemi határértékek betartására. A bíróság eltiltotta a várost és a rendezvényszervezőket az este tíz után folytatott utómunkálatoktól, ugyanakkor elutasította a felperesek fejenként félmillió forintos nem vagyoni kártérítésre vonatkozó igényét azzal az indokkal, hogy az elszenvedett hátrányt nem találta bizonyítottnak.

Az elsőfokú ítéletről a debreceni önkormányzat nem nyilatkozik, azt mondták, nem a város, hanem a Főnix Rendezvényszervező Kht. érintett az ügyben. A cég vezetése közölte: azután kommentálják az ügyet, miután megkapják az ítéletet írásban.

A lakók ügyvédje Ulics Erika azt mondta, nem elégedettek az ítélettel, hiszen az a határértékek betartására és betartatására kötelezi az alpereseket. Azaz arra, ami az ítélet nélkül is kötelességük lenne: hogy tartsák be a jogszabályokat. Érthetetlen számára az is, hogy kártérítési igényüket miért nem találta megalapozottnak a bíróság, hiszen alapvető alkotmányos jogok sérülnek azáltal, hogy a rendezvények pihenőidőt érintenek, s a zajártalom élettani hatását is bizonyították. A per folytatódik: a lakók megfellebbezik az ítéletet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.