Baka szerint aggályos a semmisségi törvény

Aggasztó a 2006-os zavargások idején hozott bírói döntések egy részének semmisségét kimondó törvényjavaslat, mert sérti a bírák szabad mérlegelési jogát, ami komoly alkotmányossági problémát jelent – tolmácsolta az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnökének véleményét Szűcs Péter, a testület szóvivője. Hangsúlyozta, hogy a bírósági szervezet kizárólag szakmai szempontból vizsgálódik, és távol tartja magát minden politikai vitától.

A fideszes Balsai István által jegyzett javaslat szerint a 2006. őszi zavargások résztvevőivel szemben hozott valamennyi ítélet és intézkedés semmis, ha az kizárólag rendőri vallomáson alapul. A szóvivő hangsúlyozta: Baka András, az OIT elnöke bízik abban, hogy a parlament olyan jogtechnikai megoldást választ, amely kiküszöböli az alkotmányossági problémát.

Ilyen lehet az LMP javaslata, amely szerint közkegyelemben részesülnének azok a tüntetők, akiket a 2006. szeptember 18. és október 24. közötti időszakban gyülekezés feloszlatásával összefüggésben elkövetett hivatalos személy elleni erőszakkal, rongálással vagy garázdasággal vádoltak meg. E javaslat szerint a közkegyelem nem vonatkozna azokra, akik fegyveresen vagy felfegyverkezve támadtak hivatalos személyekre.

Balsai István szerint a rendőrség becsületének helyreállítása is szükségessé teszi törvényjavaslatának elfogadását. Parlamenti expozéjában emlékeztetett arra, hogy 2006 őszén több száz embert vontak szabálysértési, illetve büntetőeljárás alá, „óriási többségüket azért, mert – mint cinikusan mondani szokták – rossz időben voltak rossz helyen”, azaz békés szemlélőként vagy jogszerűen demonstráló állampolgárként a fennálló, „sok szempontból illegitim hatalommal szemben” akarták megünnepelni az október 23-i nemzeti ünnepet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.