A melegfelvonulás betiltása politikai döntés?

A rendőrség betiltotta a budapesti melegfelvonulást. A szervezők bírósághoz fordulnak: nem mondanak le arról, hogy törvényes formában megtartsák a rendezvényt.

Nehéz nem politikai döntésnek minősíteni a rendőrség lépését – így kommentálta Steigler Sándor, a melegfelvonulást szervező Szivárvány Miszszió Alapítvány vezetője, hogy a BRFK megtiltotta a június 18-ra, szombatra tervezett esemény megtartását. A rendőrség terjedelmes indoklásának lényege szerint a „tömegközlekedési és közúti járműforgalom ellehetetlenítése a térség közlekedésére rendkívül nagymértékben kedvezőtlen befolyással lenne. A közlekedési járművek elterelése más útvonalra nem lehetséges”.

A felvonulást sokáig kordonok nélkül, minimális fennakadást okozva rendezték a fővárosban. Komoly biztonsági intézkedésekre és útlezárásokra pár éve, az agresszív szélsőjobboldali ellentüntetők megjelenése óta van szükség.

A közlekedés akadályoztatására hivatkozva a rendőrség egyszer az előző kormány idején is próbálta megtiltani, hogy a melegek (és a velük szolidaritást vállaló heterók) végigmenjenek az Andrássy úton, de emberi jogi szervezetek, baloldali és liberális politikusok nyomására a BRFK végül engedélyezte a rendezvényt.

Tavaly – amikor már a Fidesz–KDNP volt kormányon – a menet kénytelen volt rövidebb útvonalon, a Hősök tere és az Oktogon között haladni: a rendőrség úgy ítélte meg, hogy az árvízi védekezés miatt nincs elegendő fémkordon.

Időközben a főváros élén a liberális Demszky Gábort a jobboldali Tarlós István váltotta. Tarlós még óbudai polgármesterként a „fiatalkorúak védelmében” szerette volna kitiltani a Sziget Fesztiválról a homoszexualitással kapcsolatos programokat. A mostani Budapest Pride szervezői felkészültek rá, hogy az új főpolgármester ezúttal a melegfelvonulás ellen fog fellépni: ezért választottak a szokásosnál korábbi, júniusi dátumot, amely még Magyarország uniós elnökségének időtartamára esik.

A Szivárvány Misszó Alapítvány az idén (némileg módosítva az eredeti tervet) a Hősök terétől a Kossuth térig tartó útvonalra kért engedélyt. A Parlamenti előtti téren azonban –éppen az uniós elnökség miatt – ebben az időszakban nem lehet rendezvényt tartani. A közelmúltban tartott egyeztetés jegyzőkönyve még arról tanúskodik, a rendőrség alternatív megoldásként elfogadja, hogy a résztvevők a Kossuth tér érintése nélkül az Alkotmány utcáig menjenek. Steigler Sándor ezért is tartja meglepőnek, hogy a BRFK hivatalos határozata mégis megtiltotta a rendezvényt.

A szervezők nem hagyják annyiban, és a rendőrség határozatával szemben keresetet nyújtanak be a bírósághoz. A Szivárvány Misszió Alapítványt a TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) ügyvédje, Pelle Andrea képviseli.

Steigler Sándor kérdésünkre közölte: egyelőre nem akar arra gondolni, hogy a bíróság esetleg elutasítja a beadványt. De bárhogy is lesz, a szervezők mindenképpen igyekeznek megtalálni a törvényes útját annak, hogy idén is megrendezzék a melegfelvonulást – mondta részletek említése nélkül.

A rendőrség eljárását azonnal közleményben bírálta az IDEA (Intézet a Demokratikus Alternatíváért). Könnyű megjósolni: ha minden így marad, újból hazai és nemzetközi tiltakozási hullám várható.

Mindenképpen igyekeznek megtalálni a törvényes útját annak, hogy idén is megrendezzék a felvonulást
Mindenképpen igyekeznek megtalálni a törvényes útját annak, hogy idén is megrendezzék a felvonulást
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.