Parlamenti páholy, a karzatról

Régóta tudni lehetett, hogy Kövér László házelnök rendet kíván vágni a T. Házban, véget vetni a plenáris ülésteremben való büfézésnek, telefonálgatásnak, a kéretlen sajtómunkások kéretlen kérdéseinek.

Tudható, hogy bizony sok kormánypárti politikust zavartak azok a kamerások, akiket a pörkölt felé menet elkaptak és udvariatlanul feltettek nekik egy-két kérdést például a magánnyugdíjpénztárakról, a munkahelyteremtésről, az adópolitikáról. De az is zavarta a honatyákat, hogy címlapon jelent meg a fotójuk, bizonyítván: parlamenti munka helyett focimeccset néznek, autóhirdetéseket böngésznek, keresztrejtvényt fejtenek, bulvárhíreket esznek teli szájjal. Rendet kellett hát vágni.

Az új Házvezetés – hivatkozva az uniós elnökségre – szigorított hát a szabályokon. Az Országgyűlés épületébe sajtómunkás csak akkor juthat be, ha huszonnégy órával belépés előtt regisztrál személyes adatai leadásával; az állandó belépők (átmenetileg) megszűntek. A korábbi sajtópáholyban – amely évtizedek óta a nyilvánosság képviselőié volt – most szakértők és lobbisták ülnek; a médiát a házelnök fölötti karzatra száműzték. Innen nemcsak roszszabbul lehet hallani a patkóban történteket, de ilyen magaslatból a fotósoknak is csak Orbán Viktor tarkóját sikerült megörökíteniük beszéd közben. Mert a fotószekciót is csak ide engedték fel, szabad mozgást kizárólag az MTI-nek, az Országgyűlés és a kormány hivatalos fotóriporterének engedtek. Hiába készült el egy impozáns sajtóterem, ahol az újságírók kivetítőn követhették az állami tévé közvetítését; miután ide szervezték a sajtótájékoztatókat is, a hangot rendre kikapcsolták, amíg a politikusok elmondták véleményüket. Ha akarta a média, ha nem.

Lázár János fideszes frakcióvezető a NOL-Rálátás egyik korábbi epizódjában még arról beszélt: minden fórumon azt fogja képviselni, hogy ne korlátozzák a sajtó mozgását és munkáját a Parlamentben. Remélhetően ezt elmondta a Japán Nemzeti Televízió stábjának is, amely tegnap a magyar médiatörvényről forgatott kisfilmet Budapesten. Illetve forgatott volna, mert hiába akartak regisztrálni, nem engedték be őket a Parlamentbe. Ezért egész nap a sarki kávézóban várakozva gyűjtötték az információkat a magyar médiaszabadságról. Testközelből.

Házvezetés lent, sajtó fent
Házvezetés lent, sajtó fent
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.