Orbán tovább vár

A várakozásokkal ellentétben Orbán Viktor az első idei parlamenti ülésnapon nem jelentette be a kormány gazdasági reformtervét, miközben a Népszabadság információi szerint már a kormányfő asztalán vannak ezek a javaslatok.

Ezekről csak annyit árult el, hogy a március 15-i ünnepségek előtt mutatja majd be a parlament és a nyilvánosság előtt Magyarország megújulási programját, amit Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter dolgoz ki, és az a célja, hogy minden munkaképes embernek legyen tisztes megélhetést adó munkája.

A nyugdíjrendszerben, a munkanélküli-ellátásban, a közösségi közlekedésben és a gyógyszerkasszában korábban beharangozott változtatásokról nem árult el semmit. Beszéde inkább annak ecsetelésében merült ki, hogy az előttünk álló időszak tétje minden eddiginél nagyobb, de „muszáj bírni szusszal”. Az ellenzéki pártok egybehangzóan a konkrétumokat, a cselekvési tervet hiányolták a miniszterelnöki beszédből.

Konkrét intézkedéseket azonban a sajtó érzékelhetett. Az új házvezetés a soros uniós elnökségre hivatkozással szigorított az újságírók parlamenti beléptetési rendszerén. Az újságírókat az évtizedek óta megszokott sajtópáholyból az emeleti karzatra „száműzték”, ahonnan nemcsak rosszabbul lehet hallani az ülésteremben történteket, de ilyen magasságból a fotósoknak is csak Orbán Viktor tarkóját sikerült megörökíteniük a parlamenti főhelyen, a pulpituson elmondott beszéde közben. Egy szinttel lejjebb csak az MTI, az Országgyűlés és a kormány hivatalos fotósa dolgozhatott.

A gazdasági reformtervre még várni kell, a minisztériumok azonban már számolják a hét végén bejelentett 250 milliárd forintos megszorító csomag, kormányzati nevén stabilizációs alap rájuk eső részét. A kormány csak a minisztériumok főösszegét mondta ki, azt a tárcákra bízta, hogy melyik ujjukat harapják meg.

 

A miniszterelnök a T. Házban: az egyetlen engedélyezett, nem közszolgálati nézőpontból
A miniszterelnök a T. Házban: az egyetlen engedélyezett, nem közszolgálati nézőpontból
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.