Botka és a Fidesz: Harci kiáltás vagy új választás Szegeden?

Botka László, Szeged szocialista polgármestere a város legnagyobb adózói előtt meglebegtette egy időközi választás lehetőségét, ha a Fidesz–KDNP-frakció az általa beterjesztendő költségvetési javaslatot számára elfogadhatatlanul változtatná meg a módosító indítványaival. Póda Jenő fideszes gazdasági tanácsnok szerint a polgármester így akarja elterelni a figyelmet a városvezetés gazdasági hibáiról.

Időközi választásokat helyezett kilátásba Botka László, Szeged MSZP-s polgármestere február 10-én, amikor a város száz legnagyobb adófizetője előtt beszélt Szeged költségvetési helyzetéről. A testületben a Jobbik képviselőjével többségben lévő Fidesz–KDNP-frakció ugyanis korábban leszavazta a költségvetés tervezetét. Február 25-én lesz a következő közgyűlés, amelyen a polgármester a testület elé terjeszti a város költségvetését. A többségi frakció ehhez módosító indítványokat tehet.

Botka a legnagyobb helyi vállalkozók előtt úgy fogalmazott: ha komoly károkat okoznak a módosító indítványok, akkor visszavonja a költségvetés tervezetét. A jogi helyzet szerinte a következő: ha április 30-áig nem lesz költségvetésük, akkor az önkormányzatokat felügyelő miniszternek két lehetősége van: vagy felfüggeszti a szegedi önkormányzat állami finanszírozását – ez működésképtelenné tenné a várost –, vagy kezdeményezi a kormánynál, illetve az Országgyűlésnél a testület feloszlatását.

Botka László a Népszabadság érdeklődésére azt mondta: nem készül előre hozott választásra, de Szeged számára egy kárt okozó, rossz költségvetéshez képest az lenne a kisebbik rossz, ha visszaadnák a szavazóknak a döntés jogát. A polgármester szerint tönkre tenné Szegedet, ha lemondanának már eldöntött beruházásokról: úgy spórolnának meg száz forintból tizenhat forint önerőt, hogy a nyolcvannégy forint támogatást kidobnák az ablakon. Botka szerint nem jó érv a város eladósodottságára hivatkozni – Hódmezővásárhelytől Pécsen át Szolnokig számos Fidesz-vezetésű városban nagyobb az egy lakosra jutó adósság, mint Szegeden.

Botka szerint a Fidesz–KDNP-frakció 2,6 milliárd forint kárt okozott eddig a városnak, mivel a Mars téri piaci beruházás miatti politikai és jogi vita következtében mindeddig nem kaptak meg kétmilliárd forint támogatást. (A bíróság hétfőn az önkormányzat javára döntött. – A szerk.) Meghiúsították az ifjúsági otthon Tápéra költöztetését – ott a kiürítendő ingatlan ára és az igénybe nem vett támogatás miatt 600 millió a veszteség.

Botka László lapunknak úgy fogalmazott: a Fidesz–KDNP-frakció úgy akarja irányítani a várost, hogy nem vállalja föl a döntések felelősségét. A költségvetés ügye az egyetlen, amelyben a többségi frakció nem kényszerítheti rá az akaratát a polgármesterre.

Póda Jenő gazdasági tanácsnok (Fidesz) szerint Botka László jogilag tévúton jár, ha azt hiszi, hogy polgármesterként önhatalmúlag visszavonhatja az általa beterjesztett költségvetést. Ha ugyanis azt a közgyűlés már a napirendjére vette, akkor onnan csak a közgyűlés jóváhagyásával lehet levenni. Póda tagadta, hogy a polgármester költségvetés-tervezetével csak az volna a bajuk, hogy inkább elhagynának vagy elhalasztanának betervezett fejlesztéseket, hogy ne növekedjék a város hitelállománya. A fideszes politikus szerint mélyebb problémákat is tisztázni kellene a város gazdasági helyzetével kapcsolatban, mivel az Állami Számvevőszék tavaly decemberi átfogó elemzése rengeteg problémát tárt fel az elmúlt évek kapcsán. Póda leszögezte: a Fidesz–KDNP-frakció érdekelt abban, hogy egy fenntartható és jó költségvetést fogadjon el a képviselő-testület. A képviselő nem kívánt találgatásokba bocsátkozni egy esetleges időközi választás lehetőségéről, pláne esélyeiről, mert szerinte ez csak elterelné a vitát a városvezetés gazdasági és pénzügyi szakmapolitikai hibáiról.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy Botka valóban előidézne-e egy időközi választást. Egyes helyi politikusok szerint a polgármester a jelenlegi állapothoz képest semmiképpen sem kerülhetne rosszabb helyzetbe. A polgármesteri tisztségre továbbra sincs komoly ellenfele, várhatóan újra nyerne tehát. Az önkormányzati választások idején is, amikor a Fidesz a csúcson volt, mindössze hajszálon múlott, hogy nem lett meg Botka többsége a testületben. Azóta országosan is csökkent a Fidesz népszerűsége, és képviselői helyben sem bizonyították, hogy tudnák vezetni a várost. Elképzelhető, hogy ha a polgármester kockáztat, akkor meg tudja fordítani az erőviszonyokat, ami reményt adna az MSZP megerősödéséhez – és Botka befolyásának további növekedéséhez a pártján belül.

Ellentétes vélemények szerint egy szegedi időközi választás egyedi kampányára néhány hónap múlva több energiája jutna a kormánypártoknak, mint októberben. Az előző időszakot vizsgáló bizottság pedig összegyűjthetett már annyi adatot Botkáék ellen, hogy azt hatékonyan felhasználhatnák a kampányban. Hallani olyan véleményt is, hogy mindössze a költségvetés tervezése körüli pozícióharcról, „harci kiáltásokról” van szó, amelynek a végén úgyis megegyeznek. Néhány fontos ügyben erre is volt már példa a választás óta, bár erről a Fidesz helyi politikusai inkább hallgatni szeretnek.

Botka László szocialista polgármester szemben a fideszes többséggel
Botka László szocialista polgármester szemben a fideszes többséggel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.