Kis magyar adóparadicsomok

Helyi érdekű adóparadicsomot ígér két Győr-Moson-Sopron megyei település önkormányzata a vállalkozásoknak. Az eddigi tapasztalatok szerint nemcsak az odatelepedő cégek, hanem az érintett falvak is sokkal jobban járnak az iparűzési és az építményadó megszüntetésével.

Üzleti ajánlatot tett a Győr melletti Tápszentmiklós önkormányzata a cégvezetőknek. Honlapjukon azt ígérik: ha csatlakoznak „az iskolamentéséről és országosan elismert családtámogatási rendszeréről híres településhez, iparűzési adót az átlépéstől kezdve nem kell fizetniük!”

Az ötletet Rábacsécsényből merítették, cserébe átadták nekik iskolamentő elképzeléseiket: többgyermekes családokat telepítettek le az ország különböző vidékeiről, így növelték az oktatási intézmény tanulólétszámát.

A jelek szerint mindkét elképzelés életképes és jövedelmező.

A hatszázhúsz lélekszámú Rábacsécsénynek három évvel ezelőtt tizenkét vállalkozója volt. A tőlük beszedett, 1,1 százalékos iparűzési adó meghaladta az egymillió forintot, de a kettőt már soha nem érte el. Márpedig pénzre szüksége volt a Rába folyó vidékének szépségeire alapozott idegenforgalmi terveket dédelgető településnek, mely bölcsődét, óvodát, nyolcosztályos tagiskolát tart fenn, kiválóan megszervezte a házi betegellátást, s elképzelései között egy öregek otthonának a létesítése is szerepel.

– A fiatalokat csak akkor lehet idecsábítani vagy itt tartani, ha garantáljuk nekik, hogy gyerekeiket háromtól tizennégy éves korukig jó színvonalon foglalkoztatjuk, tanítjuk – osztja meg tapasztalatait a falu élén második ciklusát töltő tiszteletdíjas polgármester,Kovács Teodóra, aki egyben a tagiskola vezetője is. – Az időseknek szeretnénk méltó körülményeket teremteni saját szülőfalujukban.

Az iparűzési és építményadó két éve megszavazott megszüntetése után hét vállalkozás tette át a székhelyét a faluba. Ezek főleg szállítmányozó cégek, tehát sok autójuk van, ami a legnagyobb előny ebben a történetben. Rábacsécsény elveszített ugyan egy-kétmilliót a két adóforma megszüntetésével, ám a letelepedők gépjárműadója csaknem tizenegymillió forint éves bevételt hoz nekik.

– Öt pályázatunk áll elbírálás alatt, azoknak az önrészét is ebből az összegből teremtettük elő – mondja a polgármester.

Az igazsághoz tartozik, hogy az új cégek többsége csupán a székhelyét telepíti át, tevékenységét csak részben, így munkahelyek közvetlenül nem nagy számban létesülnek Rábacsécsényben. Ám a befolyó bevételből elindított programok több helybélit tudnak foglalkoztatni. A munkaképes emberek többsége persze így is a győri világcégekhez és Csornára jár át dolgozni.

A település egyébként elindult az önellátás útján, igaz, még csak a kezdeti lépéseknél tart, de már így is sokkal messzebbre jutott másoknál. Rábacsécsényben az emberek nemcsak a tojást s a tejet, a gyümölcsöt szerzik be a helybéliektől, de a húst s a mézet is. A kistermelők újra akarják éleszteni az egykor sikeres uborka-, málna- és ribizlitermesztést is. A betelepedő vállalkozások gépjárműadójából és segítő gesztusaiból sok helyi elképzelés programmá fejlesztésére lehetőség nyílik.

Erre számítanak az ezer főt számláló Tápszentmiklóson is, ahol Kovács József polgármestert folyamatosan hívják telefonon. Amikor érdeklődöm nála, épp egy Bács-Kiskun megyei fuvarozó cég jelenti be áttelepedési szándékát.

– Huszonhét autóval! – újságolja a polgármester.

Tápszentmiklóson az idén januárig kétszázalékos volt az iparűzési adó, ebből négymillió forint jött össze a falunak. Eddig negyvenkilenc vállalkozót tartottak nyilván a településen. Az élénk érdeklődés alapján arra számítanak az önkormányzatnál, hogy már az első fél év végén sokkal több vállalkozás lesz Tápszentmiklóson. Eddig leginkább Budapestről, Fejér megyéből, Bács-Kiskunból jelentkeztek szállítmányozók, könyvelőirodák, ügynökségek.

A helyi vállalkozóktól azt kérte a falu: az iparűzési adó elengedése fejében támogassák a település közhasznú alapítványát. Az eddigi írásos nyilatkozatok azt mutatják, hogy a cégek a megspórolt összeg mintegy harminc százalékát ajánlják fel közösségi célra.

A székhelyüket Tápszentmiklóson bejegyzőknek az önkormányzat konferenciatermében irodákat ajánlanak fel, leveleiket összegyűjtik, továbbpostázzák, s idővel, igény szerint, pályázataikat is elkészíti az önkormányzat.

Magyarországon közismerten alacsony szintű a társadalmi mobilizáció. Az adókedvezmény azonban megmozdítja a vállalkozásokat, még ha sok esetben szinte csak névlegesek is ezek a változások. Ahogy a kedvező adófeltételek miatt magyar cégek Szlovákiában jegyeztetik be magukat, ugyanez történik kicsiben Rábacsécsényben és Tápszentmiklóson is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.