Siófok: célpontban a védelem

Siófokon ülésezett tegnap délután a kormány, és az előzetes hírek szerint a tervezett strukturális reformok irányáról tárgyaltak. Hat hónapon belül megszülethetnek az ország átszervezése érdekében szükséges döntések – közölte utóbb Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője még a kormányülés előtt, amikor ismertette Orbán Viktornak a Fidesz–KDNP kihelyezett tanácskozásán elhangzott beszédét.

Az ország átszervezésére vonatkozó kormányzati javaslatokat a kabinet tíz napon belül a kormánypárti frakciószövetség rendelkezésére bocsátja. Ezt követően indulhatnak, illetve folytatódhatnak a szakmai konzultációk, például az oktatással, az egészségüggyel, a munkahelyteremtéssel és az állami segélyezési rendszerrel kapcsolatban –mondta a szóvivő.

A frakciószövetség előtt Orbán Viktor nem ismertette részletesen a strukturális reformok tervét. De az irányokról beszélt. A tegnapi siófoki sajtótájékoztatón a „gazdasági csomagra” vonatkozó kérdésekre Lázár János frakcióvezető úgy válaszolt: hétfőn Orbán Viktor fel fog szólalni a parlamentben, „és lesz mit mondania”. Mindenesetre március 15-ig, az alkotmányozás megkezdéséig, azt követően pedig április vége után „a kormány kezdeményezésekkel fog élni az ország megújítására. Ez érinteni fogja a gazdaságot, az önkormányzatok világát, az egészségügyet, a közigazgatást, a szociális ellátást. Ezek között vannak olyan pontok, amelyekről már két héten belül a frakcióknak állást kell foglalniuk” –közölte Lázár, aki szerint „nem valószínű”, hogy csúszna a gazdasági csomag.

Az elkövetkező hat hónapot a kormánypárti képviselők a védelem időszakának fogják tekinteni. Lázár János elmondása szerint meg kell védeni az állampolgárokat az áram- és gázdíjak emelkedésétől, valamint a banki szolgáltatási díjak áthárításától és a sok családnak gondot okozó hitelezési politikától. (Ha április 15-ig nem találnak más megoldást, fenn kell tartani a kilakoltatási moratóriumot – közölte.) Ezért monitoringbizottságokat hoznak létre hétfőn a Fidesz-frakcióban. Külön monitoringbizottság az emberek jövedelememelkedését vizsgálja majd a 16 százalékos, egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetésével összefüggésben, Rogán Antal vezetésével; azt, hogy hogyan alakultak a bérek az új szja-rendszerrel, mi történt ennek hatására; továbbá meg kell vizsgálnia például az érdekegyeztető tanácsban született megállapodások betartását is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.