Csak látszólag csitult el a Fidesz-KDNP harc

Teljes a káosz: a KDNP szerint az alkotmányban rögzítik, hogy az élet a fogantatással kezdődik, a Fidesz szerint viszont nem borul a jelenlegi status quo, csakhogy ez a két állítás – így az MSZP – kizárja egymást.

Nem cáfolta tegnap Lázár János lapunknak azt a pénteken közölt információját, hogy a KDNP az alkotmányozás napirendre vételekor ultimátumot intézett a Fideszhez, igaz, a Fidesz frakcióvezetője az ultimátum helyett az „élénk, erős konzultáció” meghatározást használta. A kereszténydemokraták számára elfogadhatatlan volt, hogy a magzati élet, a házasság (egy férfi, egy nő) és a család alkotmányos védelme nem szerepelt egy kiosztott másfél oldalas „papíron”, amely az alkotmány koncepciója lett volna.

Kőkemény vita és hosszas egyeztetések után végül a hírek szerint Orbán Viktor kormányfő azt nem zárta ki, hogy „az élet a fogantatással kezdődik” félmondat esetleg szerepeljen az új alkotmányban. Lázár János ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: „az élénk konzultációval együtt” a KDNP-vel meg fogunk tudni egyezni. Arra a kérdésünkre, hogy ezek szerint mégiscsak szerepelhet majd az új alkotmányban az „élet a fogantatással kezdődik” kitétel, valamint a házasság és a család alkotmányos védelme is, a fideszes frakcióvezető azt mondta: a magzati élet védelmével kapcsolatos alkotmánybírósági döntést a KDNP is elfogadta, ahogyan a házasságról is létezik alkotmánybírósági döntés. Ezért a magzatvédelmi szabályok esetén a status quo az érvényes – tette hozzá.

Lapunk úgy értesült: az a Surján László kereszténydemokrata EP-képviselő, egykori népjóléti miniszter volt az egyetlen, aki ez ellen szavazott a zárt frakcióülésen, aki később a csütörtöki sajtótájékoztatón beszámolt a magzatvédelmi szabályozás terén a Fidesz és a KDNP által is elfogadott moratóriumról, jelesül arról, hogy az új alkotmány nem változtatja meg a jelenleg érvényes magzatvédelmi szabályokat.

Tegnap mindazonáltal Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője úgy értelmezte a siófoki konzultációkat, hogy „a Fidesz elfogadta a KDNP alkotmányozással kapcsolatban előterjesztett igényeit, amelyek az alapértékek – az élet, a házasság és a család intézményének – feltétlen tiszteletére és védelmére vonatkoztak, és garanciát kaptak, hogy ezek az alaptörvény végleges szövegében megjelennek”.

Az MSZP közleménye viszont arra emlékeztet: a Fidesz és a KDNP közös alkotmányelőkészítő bizottságának határozati javaslata szerint az emberi élet a fogantatással kezdődik, így attól kezdve sérthetetlen: „Minden ember életét fogantatásától kezdve védelem illeti meg. Az emberi élet sérthetetlen.” A jelenlegi alkotmány ezt a jogot a születéstől kezdve rögzíti, azaz: „Minden embernek veleszületett joga van az élethez.” Ha a változtatást az új javaslat szerint a kétharmados többség elfogadja, „édesmindegy, mit ígér most a KDNP. Az Alkotmánybíróság akár jobb meggyőződése ellenére sem tehet később mást, mint kimutatja az abortusztörvény alkotmányellenességét az új alkotmányhoz képest. De bárki hasonló hivatkozással felvetheti az esemény utáni tabletták betiltását is”, tartalmazza a Lendvai Ildikó által jegyzett közlemény.

Lázár János Fidesz-frakcióvezető viszont tegnap megerősítette: a Salamon-féle bizottság által készített koncepció mindössze vitaanyag, szeretnék, ha minden parlamenti frakció előállna az alkotmánytervezetével. „Lássuk! Az MSZP is készít egy tervezetet, az LMP is. Ezeket a parlamenti vita során megtárgyaljuk” – fogalmazott a frakcióvezető, aki megerősítette: nem alkotmányozó nemzetgyűlés alakulna március 15-én, hanem a parlament alakítaná úgy át a munkáját, hogy lehetőség szerint több mint hat hét álljon rendelkezésére az alkotmány szövegének megvitatására. És arra tesznek javaslatot, hogy ne húsvéthétfőn, hanem április 18-án döntsön az Országgyűlés az új alkotmányról.

Értesüléseink szerint zárt ajtók mögött heves vita alakult ki Pokorni Zoltán és Hoffmann Rózsa között: a Fideszalelnök bírálata szerint 50-60 ezer új pedagógus felvételével számol az államtitkár koncepciója, a kérdés az, hogy honnan lehetne elvenni a ehhez szükséges 130 milliárd forintot. A vitához Orbán Viktor is hozzászólt, és noha alapvetően igazat adott Pokorni Zoltánnak, kiállt a KDNP-s államtitkár mellett is.

A miniszterelnök szerint a forrásokat Matolcsy Györgynek kell megtalálnia, másrészt az oktatás jövőjének irányt szab a Hoffmann-koncepció. Az egyik hírportál értesülése szerint Kósa Lajos is vitába szállt a miniszterelnökkel, ésszerűtlennek nevezve az önkormányzati iskolák esetleges állami kézbe adásáról szóló kormányzati terveket. „Akkor a bivalybasznádi iskola igazgatóját is a kormánynak, a nemzeti fejlesztési miniszternek vagy az oktatási államtitkárnak kell kineveznie?” – vetette fel. A résztvevők elmondása szerint Orbán Viktor kiegyensúlyozta a konfliktusokat, de konkrét részleteket nem mondott a tervezett változtatásokról.

A siófoki tanácskozás egészen bizonyosan hozott egy konkrét eredményt, már ha Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője eredményként éli meg, hogy két héten belül leadja szolgálati Audi gépkocsiját, és nem vesz igénybe közpénzből autót. (A szolgálati luxusautó sok százezer forintos havi bérleti díja miatt az elmúlt időszakban a hódmezővásárhelyi polgármesterrel számos sajtóhír foglalkozott.)

„Fideszes képviselőtársaim élen jártak a szocialistákat illetően, hogy milyen munkaeszközöket, autókat használnak. Mérlegelve a helyzetet, hogy a sajtóban komoly érdeklődést váltott ki a szolgálati gépjárművem, beszélve a választóim egy csekély szeletével, arra az elhatározásra jutottam, hogy a szolgálati gépkocsimat leadom, és hogy világos viszonyokat teremtsek, a jövőben sem a parlament, sem a hódmezővásárhelyi önkormányzat gépjárművét nem kívánom igénybe venni. Egzisztenciális viszonyaim ezt lehetővé teszik” – mondta Lázár János.

Az LMP szerint viszont tarthatatlan, hogy jelenleg legálisan gépjárművekre szerelhető különféle eszközök segítségével „simán” megkerülhetők a sebességkorlátozásokra vonatkozó szabályok. Ez a gyakorlat életveszélyes és különösen aggályos, amikor a lézerdetektorok, lézerblokkolók használatával vezető politikusok – például Lázár János fideszes frakcióvezető – bújnak ki a törvényi felelősség, illetve a felelősségre vonás alól. Az LMP törvénymódosító tervezetben kezdeményezi: a sebességmérők befolyásolására alkalmas eszközök használatát tiltsák meg.

Lázár János és Szijjártó Péter üdvözli egymást a sajtótájékoztatón
Lázár János és Szijjártó Péter üdvözli egymást a sajtótájékoztatón
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.