Elkaszálták, mert nem kaszált

A debreceni városháza ötezer forintra bírságolta Kovács László volt önkormányzati képviselőt, mert a háza előtti közterület „nem volt megfelelően rendben tartva”. Kilátásba helyezték: ha nem fizet, öt nap elzárásra ítélhetik. Az egykori SZDSZ-es politikus inkább a börtönt választja.

Köztisztaság-védelmi szabálysértés miatt ötezer forintra bírságolta meg Debrecen jegyzője Kovács Lászlót, a Szabad Demokraták Szövetsége volt városi önkormányzati képviselőjét, a liberális párt egykori Hajdú-Bihar megyei alelnökét. Kovács László azonban – elvi okok miatt – nem kívánja befizetni az ötezer forintot, s elszánta magát arra, hogy ha kell, öt napra börtönbe vonul, mert szerinte jogtalanul bírságolták meg. Azzal vádolják a volt politikust, hogy a debreceni Bodai utcai háza előtti közterületi sáv tavaly ősszel a közterület-felügyelet járőrszolgálata szerint – idézzük – „elhanyagolt, gazos” volt. A felügyelet emiatt följelentette Kovács Lászlót, majd Szekeres Antal jegyző folytatott eljárást az ügyben, s megállapította: „a csatolt felvételek igazolják a feljelentésben leírtakat, a megjelölt ingatlan előtti közterület nem volt megfelelően rendben tartva”.

Kovács László: Ha most befolyásos helyi politikus lennék...
Kovács László: Ha most befolyásos helyi politikus lennék... A szerző felvétele

Az eljárás során jegyzőkönyvet vettek föl, amelyben egyebek mellett az áll: „Kovács László nem vitatta, hogy különösen a november 4-i állapot szerint magasabb a fű a normálisnál, véleménye szerint ez még elfogadható”. A jegyző azonban nem adott helyt az érveknek, ezért az idén január végén kelt határozatában azt írta: ha Kovács László nem fizeti be a pénzt, s annak összege adó módjára sem hajtható be, akkor a bírság egynapi közmunkára vagy ötnapi elzárásra változtatható át. A közmunkáról a jegyzőnek, az elzárásról a bíróságnak kell döntenie.

Az ügy pikantériája, hogy Kovács László vélt szabálysértését a debreceni polgármesteri hivatal „a város közterületének tisztán tartásáról és a zöld területek védelméről szóló, 29/2010-es számú önkormányzati rendeletre” hivatkozva állapította meg, s e rendeletről tavaly júliusban városatyaként maga az érintett is voksolt: nemmel.

– Ha most befolyásos helyi politikus lennék, a hivatal aligha állítaná, hogy a házam előtti közterület nincs megfelelően rendben tartva – jegyzi meg kesernyésen Kovács László a Bodai utcai háza előtti „közterületi sávot” nézegetve. – S különben is, mit értsek az alatt, hogy egy terület elhanyagolt?

Tagadhatatlan, az ingatlana előtti zöld területen a növényzet magasabb, mint a szomszédos porták előtt, de – miként Kovács a fellebbezésében fogalmazott – „ott sem gaz, sem parlagfű, sem szemét nem található”. – Miért szúrja a debreceni hivatal szemét, ha a házam előtt magasabb a fű a normálisnál? S különben is, egy hivatalos határozatban mit jelent az, hogy valami „nincsen rendben tartva”? Ha se gaz, se parlagfű, se szemét, akkor mi lehet a baj? – sorolja a kérdéseit a volt politikus, akinek van gyakorlata az érvelésben: 2002-től 2010-ig ült a debreceni közgyűlésben. Azóta a politikától visszavonult.

Az ügyről Vizeli Sándor, a polgármesteri hivatal hatósági főosztályvezetője megkeresésemre azt mondta: a fellebbezés alapján a következő napokban újra megvizsgálják az ügyet, s új helyszíni szemlét tartanak. Ha a korábbiaknál csekélyebb súlyúnak értékelik a cselekményt, akkor figyelmeztetést alkalmazhatnak, vagy az ügy jelentéktelensége miatt akár meg is szüntethetik az eljárást. Kérdésemre, miszerint van-e olyan debreceni, akit a nem megfelelően rendben tartott közterületek miatt elzárásra ítéltek, Vizeli Sándor azt válaszolta: a város szabálysértési statisztikája szerint 2010-ben 798 köztisztasági feljelentést regisztráltak, ezek közül 526 elmarasztaló határozatot hoztak, s átlagosan 6736 forint bírságot szabtak ki. E bírságok harmada még nem folyt be a városi kasszába, az elmarasztalt lakosok közül azonban senki nem került börtönbe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.