Becsület napja: csak majdnem tiltva

A rendőrség általában nem engedte, hogy különféle szélsőjobboldali szervezetek Budapest utcáin demonstráljanak az úgynevezett becsület napja alkalmából. Kivétel azért akad: a Magyar Nemzeti Gárda a XII. kerületi turulszobornál tartott megemlékezést.

A 2011-es becsület napjának otthont adó magánterület tulajdonosa az érvényes bérleti szerződés ellenére alig 48 órával a tervezett rendezvény előtt visszalépett – jelentette be a náci-nyilas Pax Hungarica Mozgalom, hogy a sorozatos rendőrségi tiltások miatt elmarad a hatvannégy vármegyésekkel és a Betyársereggel közösen most szombatra meghirdetett esemény. A szervezők nem akarják egy bejelentés nélküli rendezvény megtartásával kockára tenni a jelenlévők testi épségét, „hiszen a hatalom éppen egy ilyen magas labdára vár”.

A köztéri megemlékezés „bármiféle lehetőségét a hatalom a leghatározottabban elutasította. Sőt a közvetlenül a város mellett lévő magánterületek igénybevételét is megakadályozzák” – tudatta a hungarista Magyar Nemzeti Arcvonal is, amely végül (más hazai és külföldi szélsőjobboldali szervezetek képviselőivel együtt) a főváros határától jó egyórányi járásra, egy tisztáson tart megemlékezést.

Más szerveződések visszaléptek, vagy nem hozták nyilvánosságra demonstrációjuk helyszínét és időpontját. Vehemens nyilatkozatai ellenére a Jobbik megelégedett néhány kisebb (főleg vidéken tartott) rendezvénnyel.

A rendőrség talán úgy gondolta, hogy a kivétel erősíti a szabályt. A Jobbiktól függetlenül működő Magyar Nemzeti Gárda „koszorúzással egybekötött megemlékezését” ugyanis – ahogyan azt Ináncsi József gárdavezető elmondta – jóváhagyta a rendőrség a XII. kerülti turulszobornál. A demonstráción péntek kora este mintegy százan vettek részt, főként fekete és terepszínű öltözéket viselő gárdisták. (Bár a Jobbik vezetői és a Magyar Nemzeti Gárda között igen feszült a viszony, a rendezvényen egy jobbikos zászló is feltűnt.)

A szélsőjobb ünnepe alkalmából több túrát is szerveznek. Ezek egyike, a 60 kilométeres Kitörés emléktúra évek óta szerepel a Teljesítménytúrázók Társasága eseménynaptárában. A szervezők hangsúlyozzák, hogy nincsenek politikai céljaik: a katonai hagyományőrzők csak bemutatják a korabeli hadviselő feleket, tiltott önkényuralmi jelképek kizárólag ezért bukkanhatnak fel. A túra honlapján lévő felhívás ugyanakkor erős kétségeket ébreszt. A résztvevők – olvasható – azokra a magyar és német katonákra emlékeznek, akik a „II. világháborúban két és fél hónapon keresztül hősiesen védték Budapestet – és ezzel együtt egész Nyugat-Európát – a bolsevik Vörös Hadsereggel szemben”.

Emlékezők a turulszobornál...
Emlékezők a turulszobornál...
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.