A bezárt páncélszekrény rejtélye: feketelistát találtak Esztergomban

Vélhetően „feketelistát és hálózati ábrát” találtak Esztergomban a volt fideszes alpolgármester napokban kinyitott szekrényében – mondta Tétényi Éva, Esztergom polgármestere a csütörtöki önkormányzati ülést megelőző sajtótájékoztatóján.

A Széchenyi téri kivetítőn láthatták az esztergomiak azt a csütörtöki sajtótájékoztatót, amelyen Tétényi Éva esztergomi polgármester bejelentette: a tavaly októberi önkormányzati választásokat követő átadási-átvételi jegyzőkönyvben nem szereplő iratokat, tárgyakat találtak Németh József volt fideszes alpolgármester eddig ki nem nyitott szekrényében. Előkerült a már korábban keresett polgármesteri, aranyozott ezüstlánc, amelynek értéke a mellette lévő becsüsi szakvélemény szerint 825 ezer forint.

– Esztergomban sokat beszéltek az emberek az előző városvezetés által készített feketelistáról, de én ezt nem akartam elhinni, hiszen nem az ötvenes években élünk – mondta Tétényi Éva.

Hozzátette: sajnos azonban felmerült a gyanú, hogy az előző alpolgármester páncélszekrényében megtalált iratok egyike azt tünteti fel, hogy kik voltak a korábbi polgármester, Megygyes Tamás ellenségei. Rábukkantak egy „hálózati ábrára is” – ez valószínűleg a feltüntetett személyek közötti kapcsolatokat szemlélteti.

Tétényi Éva bemutatta a sajtónak azt a kézzel írott listát is, amelyen szerepelnek az előző önkormányzat által megszüntetett Szent István Gimnázium vezetői, a Szeretgom című civil internetes honlap szerkesztői, a megyei lap egyik újságírója, Meggyes Tamás korábbi polgármester hajdani kampányfőnöke, akivel összeveszett a város akkori első embere, de érdekes módon Völner Pál jelenlegi államtitkár, fideszes országygyűlési képviselő, a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat volt elnöke és egyházi iskolák irányítója is. Az ábrán vannak olyan nevek, amelyeket áthúztak.

Tétényi Éva elmondta: az esztergomiak tudják, hogy az adott személyek többsége milyen konfliktusba került a volt városvezetéssel.

Megkérdeztük Németh József egykori alpolgármestert, a mostani önkormányzat Fidesz-frakciójának tagját, mit tud a szekrényében talált iratokról

– Az nem az én szekrényem volt, hanem a hivatalé – hárította el az érdeklődést Németh József. – A kulcsát a titkárságon őrizték, az használta, akinek szüksége volt rá. Fogalmam sincs, milyen papírokat találtak benne.

A sajtótájékoztatót a Széchenyi téren kivetítőn figyelő emberek közül többen is bementek a polgármesteri hivatalba, hogy megnézzék; rajta vannak-e a listán. Bádi Gábor fölfedezte magát a megtalált papíron.

– Erre számítottam, ugyanis soha nem tettem lakatot a számra – mondta tudósítónknak. – Ebben a városban ez éppen elegendő volt korábban a megbélyegzéshez.

A Meggyes Tamásék által megszüntetett Szent István Gimnázium diákjainak szülei közül is kíváncsiak voltak néhányan a listára. Akadt, aki kifejezetten sérelmezte, hogy őt kihagyták. A listán szereplők pedig most már tudni vélték, miért nem kaptak annak idején különböző engedélyeket az önkormányzattól.

A téren tartózkodó emberek arról beszéltek, hogy rövidesen megkezdik Esztergomban az aláírásgyűjtést azért, hogy az Országgyűlés oszlassa fel az önkormányzati testületet. Ezt követelte külön-külön kiadott állásfoglalásában az MSZP, az LMP, valamint a Jobbik is. Tétényi Éva már korábban kijelentette: áll az újbóli megmérettetés elé, s ezt várja a képviselőktől is.

A Fidesz frakcióvezetője, Steindl Balázs azonban már többször azzal érvelt: a most zajló adósságrendezési eljárás közepette ez nem lehetséges, mert az vagyonfelosztáshoz vezetne.

A sajtótájékoztató után Tétényi Éva úgy fogalmazott lapunknak: a Fidesz-frakció által nemrég elfogadott válságköltségvetés lehetetlen helyzetbe hozza a várost. A polgármester a költségvetést elküldte az Alkotmánybíróságnak és a megyei kormányhivatalnak annak megállapítására, hogy törvényes-e a rendelet.

– Azt még értem, hogy engem tönkre akarnak tenni, de több tízezer esztergomi ember, köztük gyerekek sorsával játszani felelőtlenség – hangsúlyozta a polgármester.

A közgyűlésre kíváncsi Széchenyi tériek azt is elpanaszolták: a fideszes önkormányzati képviselők saját fogadóórájukat bekapcsolt diktafon mellett tartják.

Az esti testületi ülés azzal kezdődött, hogy a Fidesz-frakció megszavazta: kivizsgálják, törvénysértést követett-e el a polgármester azzal, hogy az általuk megjelölt időpontig nem adta át nekik az Állami Számvevőszék jelentését Esztergom korábbi gazdálkodásáról. Tétényi erre úgy reagált, hogy állásfoglalást kértek az Állami Számvevőszéktől, mely azt írta: csak akkor van erre mód, miután a jegyző hivatalosan átvette a dokumentumot.

Steindl Balázs kifogásolta, hogy ha ez a valós helyzet, akkor Tétényi milyen alapon tartott nemrég sajtótájékoztatót Budapesten a jelentésről. A vita azonban nem nyúlt hosszúra, miután Meggyes Tamás nem volt jelen, országgyűlési képviselőként vélhetően a Fidesz-frakció siófoki összejövetelén vett részt.

A testület zárt ülésen Laczó Bernadett Évát választotta jegyzővé. Tétényi Éva nem titkolta, hogy ez az eljárás sem volt törvényes, ezért megteszi a szükséges lépéseket.

Volt még egy érdekes mozzanata a közgyűlésnek. Stámusz Andrea, a Jobbik képviselője javasolta: ha a Fidesz-frakció nem hajlandó a törvénytelen, drága és igazságtalan szemétszedési gyakorlat rendeletét módosítani, vigyék a zsákokba rakott hulladékot a képviselők háza elé.

Ez nagy felháborodást váltott ki a frakcióban.

Tétényi Éva és a nyitott szekrény
Tétényi Éva és a nyitott szekrény
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.