Adócsökkentés – nagy átverés?

Megkapták az adócsökkentés utáni első fizetést a közszolgák, de többségük legfeljebb annak örülhetett, ha a tavalyihoz képest nem csökkent az illetménye.

„Elvették tőlünk az étkezési utalványt, a ruhapénzt, a 13. havit, a BKV-bérletet, a cafeteriánkat csökkentették, a mostani 16 százalékos adóval sem járunk jól.” Ezt panaszolta egy rendőrségi közalkalmazott a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének (BRDSZ) címzett levelében, bár nem is tudta, hogy februárban mekkora öszszeg szerepel a fizetési papírján. Miután a közszolgálatban dolgozók bérét a napokban átutalták, most már mindenki láthatja, hogy mit hozott az „egyszeri, nagyarányú adócsökkentés”.

Az LMP plakátkampányon hirdeti, hogy 'a kormány a kétharmados felhatalmazásával visszaélve átverte az emberek kétharmadát'
Budapest, 2011. február 10. A Lehet Más a Politika (LMP) óriásplakátja a Hungária körúton. Az LMP szerint a kormány a kétharmados felhatalmazásával visszaélve átverte az emberek kétharmadát, ugyanis ennyien keresnek kevesebbet, mint bruttó 300 ezer forint és ez az a jövedelmi határ, ami alatt a januárban életbe lépett adócsomag miatt rosszabbul járnak. MTI Fotó: Földi Imre

Úgy tűnik, a beosztott közalkalmazottak, kormány- és köztisztviselők számára semmit. Körkérdésünkre a leggyakoribb válasz: a fizetés annyi, mint tavaly decemberben. Van példa arra is, hogy egy hivatali alkalmazott a gyerekkedvezménnyel együtt kevesebbet kapott kézhez. Egyébként a közszolgálatban az átlagos jövedelmű, tehát legfeljebb kétszázezer bruttót kereső foglalkoztatottak között sokan lehetnek, akik eléggé bizonytalanok a tekintetben, hogy az adóváltozásnak mi lesz a hatása. Köztisztviselőktől, pedagógusoktól, egészségügyi dolgozóktól egyaránt hallottunk a korábbinál valamivel magasabb, de a decemberihez képest kissé alacsonyabb fizetésről is.

Egyelőre tehát csak annyi bizonyos, hogy a 680 ezer közszolga közül legfeljebb minden tizedik jövedelme éri el azt a szintet – a 350-400 ezer bruttót –, amikor a „nagyarányú adócsökkentés” már szabad szemmel is érzékelhető összeget hoz a konyhára. Például egy minisztériumi főosztályvezetőnél vagy egy bírónál a növekmény havi ötven-hatvanezer forint lehet. Az is jobban jár, aki gyermekeket nevel, hiszen egy-egy eltartott után tízezer forint körüli családi kedvezmény vehető igénybe, de a KSH adatai szerint a foglalkoztatottak alig több mint fele tartozik csak ebbe a körbe.

Tény, hogy a béren kívüli juttatások egy részének megvonása miatt a rendvédelemnél évi háromszázezer forintot mindenki elbukik – reagált az idézett levélre Bárdos Judit, a szakszervezet főtitkára. Ráadásul a tavaly két részletben kifizetett 98 ezer forint jövedelempótlékot sem kapják az idén, átlagosan havi harmincezernyi veszteséget tehát mindenki máris elkönyvelhet. De arról, hogy januártól miként változtak a fizetések, még nincsenek megbízható információk; az érdekképviseletnek néhány hétre van szüksége az adatok összesítéséhez.

Az alacsonyabb keresetűeknél az adójóváírás összegének csökkentése miatt kieső keresetet – ami általában pár ezer forintot tenne ki – kompenzálták, így a havi bér elvileg nem lehetne kevesebb. Egyedi esetek persze vannak. Bárdos Judit tájékoztatása szerint biztosan roszszabbul járnak például a házaspárok, ha a férj és a feleség egyaránt a közszolgálatban dolgozik, s a család a gyermekek után járó kedvezményre is jogosult. Ebben az esetben a kompenzáció összegének meghatározásánál a családi kedvezményt is figyelembe veszik, és amennyiben annak összege elegendően nagy ahhoz, hogy mindkettőjük kieső keresetét ellentételezze, nincs fizetéskiegészítés. Így a gyermekenként körülbelül tízezer forintnyi adójóváírás egy részéből bizonyosan bérkompenzáció lesz.

A kormány éppen a bérkompenzációról szóló rendelet kihirdetésével ismerte el, hogy a 16 százalékos egykulcsos személyi jövedelemadó nagy átverés – ezt tartja Fehér József, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára. Az „egyszeri nagyarányú” szja-csökkentés, illetve az adójóváírás szabályainak változása azt okozta, hogy a közszférában viszonylag alacsony illetményért foglalkoztatottak – ez a 680 ezer ember legalább nyolcvan százalékát jelenti – a fizetések kiegészítése nélkül idén kevesebbet keresnének.

A kompenzációra több mint húszmilliárdot különítettek el, így a főtitkár nem vitatja, hogy a kormány legalább az illetmények szinten tartására garanciát vállalt. A fizetés tehát valóban nem csökkenhet – hangsúlyozza –, de a jövedelem igen. A tavalyi 98 ezer forintos egyszeri juttatás elmaradása mellett azonban más intézkedések is sújtják a munkavállalókat: egyes területeken átsorolási trükkökkel próbálkoznak, s megváltoztatták az alapilletmény teljesítményhez kötött „eltérítésének” szabályait – árnyalja a képet Fehér József. Aki jól dolgozott, az elmúlt évben akár harminc százalékkal többet kereshetett, az idén ezt a pluszt tíz százalékban maximálták. E változás a munkaügyi központokban dolgozókat érinti kellemetlenül. A főtitkár úgy gondolja, ez barátságtalan lépés, hiszen a közszolgák évek óta egyetlen fi llér illetményemelést sem kaptak, s most még el is vesznek tőlük, ráadásul olyan emberektől, akik amúgy is igen keveset keresnek. Fehér József nem tartja kizártnak, hogy „komolyabb érdekérvényesítő lépésre” szánják el magukat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.