A KDNP zendülése

Ultimátumot adott tegnap a kormánypárt siófoki frakcióülésén a KDNP Orbán Viktornak és a Fidesznek, mondván, az új alkotmányban ragaszkodnak a magzati élet, a házasság és a család alkotmányos védelmének rögzítéséhez.

Úgy tudjuk, a kormányfő erre azt mondta: az abortusz szigorításába vagy „egy ilyen hazug riogatásba belebuknánk”. Arról, hogy marad a status quo – a Szájer Józseffel közösen tartott sajtótájékoztatón –, a KDNP-s Surján László EP-képviselő beszélt. Mint mondta, nem szeretnék, ha az alkotmányozást – téves feltételezések alapján –olyan európai viták kísérnék, mint a médiatörvényt.

„Az más kérdés, hogy ez nem felel meg a kereszténydemokrata felfogásnak”, tette hozzá. Lapunk úgy értesült, a közös sajtótájékoztatót kőkemény, 2010. május 29., a kormány megalakulása óta soha nem látott vita előzte meg. A KDNP felindulását az váltotta ki, hogy a Salamon László vezetésével kidolgozott 16 oldalas alkotmánykoncepció mellett egy másfél oldalas összefoglalót osztottak szét, és ez a „papír” nem tartalmazta a házasságról, a család alkotmányos védelméről, s legfőképp a magzati élet védelméről szóló passzusokat. Holott a kereszténydemokraták számára „ezek az alapvetések azok, amik köteleznek”. A KDNP véleménye szerint, ha a Fidesz ezt másként gondolja, vagy a Fidesz számára ezek az alapvetések alkotmányosan nem fontosak, akkor nem is kell új alkotmány. A vita során Kövér László a KDNP-re utalva állítólag úgy fogalmazott, hogy „egy világnézeti rétegpárttal nehéz tárgyalni”. Végül a KDNP visszavonult a kérdésben.

 

 

Szájer József és Surján László a közös sajtótájékoztatón
Szájer József és Surján László a közös sajtótájékoztatón
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.