Kirúgták a főmeteorológust

A meteorológusszakmát is megdöbbentette, hogy indoklás nélkül leváltották Bozó László akadémikust az Országos Meteorológiai Szolgálat éléről. Úgy tudjuk, hogy Bozó sem szakmai, sem gazdálkodási hibát nem követett el.

Lapunk információi szerint ezt a lépést Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetvédelmi államtitkára kezdeményezte, de a felmentést a miniszter írta alá. Bozó László 2007-ben, hat évre nyerte el pályázat útján a posztot. Elődje az a Dunkel Zoltán volt, aki most információink szerint átveszi Bozó helyét. Dunkel az utóbbi hónapokban egy környezetügyi háttérintézmény megszervezését kapta feladatként Illés Zoltántól, de a szervezet nem jött létre.

A szinténmeteorológus Dunkel Zoltán neve a 2006. augusztus 20-i vihar nyomán vált ismertté. Az öt halálos áldozattal járó természeti csapás nyomán az Országos Meteorológiai Szolgálatnál is vizsgálat indult. Az eljárás megállapításai szerint az előrejelzések és a riasztások során az ügyeletesek szakszerű tájékoztatást adtak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) számára. Az ünnep és a közelgő vihar miatt indokolt fokozott figyelem elmulasztása miatt viszont az intézményt felügyelő miniszter írásbeli figyelmeztetésben részesítette Dunkelt, aki maga is azt nyilatkozta, hogy felelősséget érez a történtek miatt. Úgy vélte, jobban kellett volna figyelni az információ átadására, illetve a visszacsatolásra.

Viharos idők
Viharos idők
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.