Egymillió beteg is lehet a járványban

Egyre intenzívebb az influenzajárvány országszerte. Az idén már több mint százezren fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz, egyes szakemberek szerint akár egymillióan is megbetegedhetnek.

Hatvanöten szorultak intenzív ellátásra influenzaszerű megbetegedések miatt a múlt héten, másfélszer annyian, mint az azt megelőző héten, míg a gépi lélegeztetést igénylő betegek száma csaknem a kétszeresére nőtt – közölte az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) osztályvezető főorvosa. Csohán Ágnes elmondta, hogy az év ötödik hetében tovább emelkedett az influenzaszerű megbetegedések száma – becsült adatok szerint csak a múlt héten 57 ezren fordultak orvoshoz influenzás panaszokkal.

A betegek közül a múlt héten 311 embert utaltak be kórházba, vagyis a korábbi adatokhoz viszonyítva a kórházi felvételek száma is a másfélszeresére emelkedett. A kórházba beutalt betegek csaknem negyede gyermek – tette hozzá a főorvos.

Eddig 12 ember halála hozható összefüggésbe az influenzával, egyikük sem kapott oltást, és valamennyiüknek egy vagy több krónikus betegsége volt. A szakemberek továbbra is arra kérik a lakosságot, hogy a krónikus betegek, a túlsúlyos emberek, a várandósak kérjék a védőoltást. Január elejéig 800 ezren kapták meg a szükséges védőoltást, amely töredéke a múlt évi 3,6 milliónak. Az államilag finanszírozott védőoltásokból mindössze 700 ezer fogyott el, míg a felhasznált térítéses oltások száma a tavalyi 300 ezerrel szemben alig 90 ezer volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.