Tarlós pályáztat és fegyelmit indít

Négy kórházban főigazgatói álláspályázatot ír ki a főváros, háromban fegyelmi vizsgálatot indít– ennyi a mérlege Tarlós István főpolgármester és a tizenkét fővárosi kórházvezető tegnapi találkozójának.

Átadják a fővárosi kórházakat az államnak, de addig is négy intézmény – a Szent Imre, a Jahn Ferenc Dél-pesti, az Uzsoki Utcai Kórház, valamint a Központi Stomatológiai Intézet – főigazgatói posztjára még februárban pályázatot ír ki a főváros – erről Tarlós István főpolgármester tájékoztatta a budapesti kórházak intézményvezetőit. A többiek a szerződésük lejártáig a helyükön maradhatnak. Másik három intézményben – a Heim Pál, a Szent János és a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban –fegyelmi eljárást indít. Ennek részleteiről a főpolgármester többet nem akart elárulni. Annyit jegyzett meg, az egyik intézmény nem tájékoztatta a fenntartó önkormányzatot egy fontos kérdésről, a másik kettőnél ennél komolyabb dologról van szó.

A zárt ajtók mögötti tárgyaláson Tarlós sajnálatos kommunikációs hibának nevezte azt, ami a múlt héten történt, amikor Szentes Tamás főpolgármester-helyettes szinte valamennyi főigazgatót lemondásra szólította fel. Szentes Tamás vesszőfutása ezúttal is folytatódott. A Népszabadság információi szerint a főpolgármester-helyettestől, aki maga is részt vett a megbeszélésen, Tarlós István nyilvánosan megkérdezte, akar-e valamit mondani. Szentes Tamás erre felállt, és közölte a teremben lévőkkel, hogy ő mindent Tarlós Istvánnak köszönhet, és elnézést kér az egy héttel ezelőtt történtekért a főpolgármestertől és a főigazgatóktól is. A főpolgármester mindehhez még azt is hozzátette: egyúttal eloszlatná azt a tévhitet, miszerint Szentes Tamás Pesti Imrének, az előző egészségügyért felelős főpolgármester-helyettesnek köszönheti posztját, mert a fiatal politikus épp ellenkezőleg, tőle, azaz Tarlóstól kapott bizalmat.

Tarlós közölte azt is, hogy nem raportra hívta az intézmények vezetőit, hanem azért, hogy „kellő tisztelettel” tisztázza, mi is történt. Ezt követően jelentette be: négy fővárosi kórházban, ahol közalkalmazotti kinevezéssel, de határozatlan idejű munkaszerződéssel dolgoznak a főigazgatók, pályázatot ír ki az intézményvezetői posztokra. De rögtön hozzátette azt is, hogy ezekre a jelenlegi intézményvezetők is jelentkezhetnek. Lapunk úgy tudja: négyből hárman nem kívánnak élni a lehetőséggel. Tarlós elmondta azt is, hogy a pályázatokról, az új főigazgatói kinevezésekről elvben a főváros dönt, kivéve ha március végéig megállapodás születik az intézmények állami kézbe adásáról, mert akkor ezt a jogot átadja az állam képviselőinek.

Bár a találkozót épp a főigazgatók megnyugtatására hívták össze, az érintettek meglehetősen zaklatottan távoztak. Végül is az egy héttel ezelőtti helyzethez képest mindössze annyi változott, hogy négy főigazgatónak biztosan – hacsak nem nyeri el újra saját állását – távoznia kell, további három sorsa pedig egy „rejtélyes” fegyelmi vizsgálat eredményétől függ.

Az sem segített a fővárosi kórházak sorsát tisztázni, hogy nemrég még egy másik papírral „házalt” Tarlós a kormánynál, akkor még a fővárosi intézmények holdingba szervezéséhez akart pluszforrást szerezni. Alig másfél hónappal ezelőtt, december végén a közgyűlés létrehozta a Budapest Egészség Központ Zrt.-t (BEK), és csaknem félmilliárd forintot biztosított az egészségügy átalakításának a megszervezésére. Egyelőre ez az egyetlen érvényes közgyűlési döntés a fővárosi egészségügyi intézmények sorsáról. Az említett dokumentumban is a BEK működését írják le, az szerepel benne, hogy 2011. október 1-jével indulna el az új egészségügyi modell, „ekkortól a jelenlegi intézmények helyett már a holding által 100 százalékban tulajdonolt nonprofit kft.-k nyújtják az egészségügyi szolgáltatásokat. A kórházak állami tulajdonba adása pedig egyelőre nem egyéb, mint a főpolgármester terve, amelyhez meg kell szereznie még a közgyűlés támogatását is.

A szocialisták már délután közleményben tiltakoztak, mert a főváros Fidesz-vezetése és kormányzati politikusok együttesen káoszt teremtettek az ellátórendszerben. A közlemény aláírója, Kökény Mihály volt egészségügyi miniszter, a párt egészségpolitikai tanácsadó testületének elnöke nyílt színvallásra szólította fel a kormányzó pártot, végre mondja ki: mit akar az egészségügyben tenni, és átadja-e minden település az államnak a kórházait?

A főpolgármester szerint nem raportra hívta a fővárosi kórházak igazgatóit
A főpolgármester szerint nem raportra hívta a fővárosi kórházak igazgatóit
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.