Zárt ajtók mögött tudja meg a Fidesz a reformterv részleteit

Siófokon, a Fidesz–KDNP ma kezdődő háromnapos frakcióülésén ismerteti – zárt ajtók mögött – Orbán Viktor a strukturális reformterveket, amelyekről nyilvánosan hétfőn beszél a T. Házban. Előtte Siófokon a kormány szentesíti a terveket. A háromnapos tanácskozáson kiemelt téma lesz az alkotmányozás és az elszámoltatás. A médiatörvény nem szerepel a napirenden.

A Fidesz–KDNP-frakciószövetség mától három napon át Siófokon készül fel a tavaszi parlamenti szezonra. Pénteken kormányülés is lesz, mivel a kihelyezett megbeszélésre meghívták a minisztereket, államtitkárokat. De tanácskozik Siófokon a Fidesz-elnökség is. Lázár János frakcióvezető tegnap sajtótájékoztatón ismertette a siófoki programot. Elmondása szerint Orbán Viktor miniszterelnök külön kérte, hogy részletesen tájékoztathassa a képviselőket a szeptemberi frakcióülés óta eltelt fontosabb döntésekről, emellett pedig megjelöli a tavaszi parlamenti ülésszak kormányzati céljait.

A kormányfő és a frakcióvezető a parlamentben
A kormányfő és a frakcióvezető a parlamentben

Az értékelésben „nyilvánvaló”, hogy vitára is lehet számítani, képviselőtársainak ugyanis sok kérdése van a kormány munkájával kapcsolatban – mondta Lázár, aki kezdeményezte Orbán Viktornál, hogy holnap és pénteken szakmapolitikai kérdésekről is essen szó, például tűzzék napirendre az oktatási és az egészségügyi kérdéseket. Lázár szerint a Fidesznek e két területen az a legfontosabb, hogy a 2008-as szociális népszavazás döntéseihez kell visszatérni, és azokat kell figyelembe venni a mostani strukturális átalakításokkal összefüggésben. „Az oktatási és az egészségügyi koncepciók foglalkoztatják a képviselőket, ezért szeretném, ha ezek a kérdések napirendre kerülnének” – tette hozzá a frakcióvezető.

Mindkét koncepció konfliktusforrás fideszes politikusok, illetve a Fidesz–KDNP között. Egyes fi deszes honatyák tavaly nem voltak elégedettek Szócska Miklós egészségügyi államtitkárral, mondván, „nem elég operatív”. Az egyik decemberi ülésén pedig a Fidesz-frakció „erődemonstrációt” tartott Hoffmann Rózsa KDNP-s oktatási államtitkárral szemben, és nem támogatta az általa jegyzett közoktatási, illetve felsőoktatási tervezetet – a párt képviselői nagyrészt Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök mellett sorakoztak fel. „A felsőoktatási tervezetről a Navracsics Tibor által vezetett igazságügyi tárca koordinálásával keresik a kompromisszumos megoldást.

Orbán Viktor Siófokon részletes tájékoztatást fog adni azokról a gazdasági-strukturális tervekről, amelyeket Matolcsy György már előkészített (azaz a munkanélküliség időtartamának a mérsékléséről, a közmunkarendszer átalakításáról, a közösségi közlekedést, valamint a gyógyszerkasszát érintő változtatásokról – A szerk.). De – közölte Lázár János –, tudomása szerint a miniszterelnök hétfőn a parlamentben is beszél minderről. Ezzel kapcsolatban a frakcióvezető megjegyezte: vitás kérdések bizonyára lesznek, afelől azonban nincs kétsége, hogy a végén megegyezés születik ezekben is.

Siófokon hivatalossá válhat az alkotmányozási menetrend is – noha arról a parlamentnek kell döntenie. Lázár János azt fogja javasolni, hogy – mint arról a kormányfő már beszélt –március 15-től április végéig az Országgyűlés csak az új alkotmánnyal foglalkozzon. Indítványozza, hogy az alaptörvény elfogadása április 25-én, húsvéthétfőn legyen. (Siófokon meghallgatják Szájer József fideszes európai parlamenti képviselőt, aki az új alkotmány előkészítésével kapcsolatos nemzeti konzultációt vezeti.) Információink szerint az alkotmányozással kapcsolatban a Fidesz mindent megtesz, hogy megelőzze egy olyan negatív európai kampány kialakulását, mint amilyen a médiatörvényt kísérte.

Az biztosra vehető, hogy Orbán Viktor ragaszkodik hozzá: legyen közpénzügyi fejezete is az alaptörvénynek, amely az államadósság maximálását célozná. A sajtótájékoztatón Lázár közölte: újabb megkeresésekkel élnek majd az ellenzéki pártok felé, és kérik, „ne Gyurcsány Ferenc tanácsára hallgassanak”, hanem vegyenek részt az alkotmányozásban. Az is kiderült: az alkotmányozás előtt, azaz március 15-ig, illetve az alaptörvény elfogadása után májusban és júniusban folyik a reformokkal kapcsolatos törvényjavaslatok megtárgyalása, a Fidesz-frakcióvezető legalábbis ezt „reméli”. A frakcióvezető szavaira az MSZP úgy reagált: az MSZP nem legitimálja az alkotmányozási folyamatot.

A háromnapos frakciótanácskozáson téma lesz Balsai István „semmisségi” törvényjavaslata, valamint az elszámoltatás folyamata is.

„Nincs arról tudomásom, hogy a médiatörvény ügye a frakció elé kerülne. Én nem vagyok a kapkodás híve. Szeretnénk mi is megismerni, mi a brüsszeli álláspont” – így reagált Lázár János munkatársunk kérdésére, miszerint Siófokon beszélnek-e a médiatörvény esetleges módosításáról, Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár ugyanis a múlt héten azt mondta, hogy ha szükségessé válnak a módosítások, azt akár az első parlamenti ülésnapokon véghezviszik.

A siófoki frakcióülésen vélhetően megbeszélik azt is: megkérik-e a visszafizetésre azokat a képviselőket, akik havonta kétmillió forint fölötti jövedelmet vettek fel. „Olyan sajtómegkeresések is érkeztek hozzánk, hogy képviselőtársaim hozzátartozóit a Fidesz-frakció foglalkoztatja-e. Tiszta és átlátható viszonyok lesznek, mint ahogy voltak is a Fidesz-frakcióban” – hangoztatta Lázár János. Arra, hogy miért drága Audival közlekedik, a frakcióvezető úgy reagált: „érzi a kérdés súlyát”. De mivel hódmezővásárhelyi polgármester, és nem költözött tartósan Budapestre, és a családja is ott él, így egy nap négyszáz kilométert (egy hónapban akár hétezer kilométert) is megtesz autóval. Ezért ragaszkodik ahhoz, hogy olyan járművet biztosítsanak számára – márkától függetlenül –, amely üzembiztonságosan és hatékonyan képes ezt az utat megtenni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.