Orbán országértékelése– tizenharmadszor

Magyarország megújul címmel mond országértékelőt ma Orbán Viktor. Kérdés, üzen-e a pénzügyi piacoknak, azaz elárul-e konkrétumokat a tavaszra tervezett strukturális reformokról.

Tizenharmadik alkalommal mond ma országértékelő beszédet Orbán ViktoraMillenárison, aMagyar Polgári Együttműködés Egyesület felkérésére. A miniszterelnök már egy szombati sajtótájékoztatón elárulta, hogy országértékelésének a „Magyarország megújul” lesz a mottója. Arra is utalt, hogy beszédének központi eleme lesz, hogy 2011 Magyarország újjászervezésének, megújulásának az éve – éppen ezért a beszéd nyilvánvalóan a jövőről is szól, vélhetően külön hangsúllyal az alkotmányról, a gazdaságról, az államadósság mérsékléséről, a kihívásokról. Az egyelőre nyitott, hogy a Matolcsy György által jegyzett 250 milliárdos stabilitási alapról milyen konkrét részleteket árul el a miniszterelnök, illetve a strukturális reformokról azon túlmenően, hogy a nyugdíjkasszát, a munkanélküliség időtartamát, a gyógyszerkasszát és a közösségi közlekedést érinti, mond-e többet, üzen-e a pénzügyi piacoknak.

Tavaly februárban, a választások előtt néhány héttel – szintén a Millenárison – Orbán évértékelő beszédében tudatta, hogy készen áll a nemzeti ügyek kormányának vezetésére. Akkor a legfontosabb nemzeti ügynek a gazdaság talpra állítását nevezte. 2010-ben a Facebook közösségi portálra a pártelnök kérésére több száz javaslat érkezett a „rajongóktól” az országértékeléssel kapcsolatban. Vasárnap Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő azt mondta, hogy az országértékelőt a miniszterelnök arra szeretné felhasználni, hogy „Magyarország hangja, vagyis az emberek véleménye jusson kifejeződésre”. Az érdeklődők azokat a kérdéseiket, felvetéseiket, amelyeket szeretnék, ha megválaszolna a miniszterelnök, múlt hét közepétől tehették fel Orbán Viktor Facebook-oldalán. „Legyen ez egy közös miniszterelnöki beszéd” – mondta az említett közösségi portálra felkerült üzeneté ben a miniszterelnök, aki „félig” letegezte az általa megszólítani kívánt közönséget.

„Bár a szót magát (országértékelő beszéd) nem különösebben szívlelem –, mondta a miniszterelnök videoüzenetében a Facebookon –, egy kicsit nagyképűnek találom: jön egy ember és veszi magának a bátorságot, hogy értékeljen egy egész országot; itt mindenki érzi, hogy valami nincs rendben. De hát ezek a beszédek nem is országértékelő beszédek, hanem az ország jövőjéről szóló előadások. Idén is ez fog történni. Azért fordulok hozzátok/ önökhöz, mert azt szeretném kérni, hogy tegyetek fel kérdéseket.”

Vasárnapig már több mint kétezren gondolták úgy, hogy komolyan veszik Orbán Viktor „közös miniszterelnöki beszéd” megszerkesztésére vonatkozó felhívását. „Tervezik-e, hogy kilépünk az unióból, ezzel elősegítve, hogy megmaradjon a nemzeti öntudatunk, megmaradjon a múltunk, és nem utolsósorban megmaradjunk Magyarországnak lenni?” „Tervezik-e, hogy visszalépünk az euró bevezetésétől, mivel a magyar ember büszke a magyar forintra, nem beszélve arról, hogy a forint egy nemzeti érték, amit védeni kell a magyar embernek mindenáron?” „Tervezik-e olyan törvény bevezetését, mely segítségével a médiákban a bűncselekményt elkövetők arcát nem kockázzák ki? Akit ki kellene kockázni, az az áldozat!” – „Orbán úr! Ki fizeti ki a fullajtárjait, hogy ezt a sok baromságot szelektálják? Gondolom Ön a saját szerény javadalmazásából fizeti a külön fogadott tollnokait!” „Hogyan kereshet Szijjártó úr több mint kétmillió forintot akkor, amikor az állami vezetők bérét kétmillió forintban maximálták?” Emellett az érdeklődők/rajongók szeretnék, ha a médiatörvényről, „a cigány honfi társaink ügyéről”, „személyes viszonyodról a Bayer Zsolt-féle mocsokról” is beszélne. Igen sok „rajongó” javasolja, hogy az országértékelő beszédben legyen szó a magán-nyugdíjpénztári vircsaftról is: „Miniszterelnök úr! Térjen ki a beszédében arra, hogy miért lettek számkivetettek, másodrangú állampolgárok azok, akik a magánnyugdíjpénztári tagságukat megtartották. Vagy: „Kedves miniszterelnök úr! Édesanyám kérdését továbbítom: Mikorra várható a Nemzeti Eszközkezelő Társaság (NET) megalakulása? Jó egészséget és kitartást kívánunk munkájához! Hajrá Magyarország, hajrá Magyarok!

A miniszterelnök várhatóan a jövőről is beszél majd
A miniszterelnök várhatóan a jövőről is beszél majd
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.