Évadnyitók változó jelszavakkal

Az évértékelést Orbán Viktor 1999-ben amerikai mintára honosította meg a magyar politikában. Az Amerikai Egyesült Államokban 1790 óta a mindenkori elnök az év elején ad átfogó értékelést az unió helyzetéről és jelöli ki a következő év kormányzati céljait és törekvéseit. A Fidesz elnöke 1999 óta akár kormányon van, akár ellenzékben minden év február elején ezzel az évértékelővel nyitja meg a politikai évadot még az Országgyűlés tavaszi ülésszakának megkezdése előtt.

Amíg az amerikai elnök mindig a kongresszus két háza előtt tartja az évértékelést, Orbán Viktor szezonnyitó beszédei mindig a parlamenten kívül hangzottak el meghívott jobboldali értelmiségiek előtt.

Az évértékelők koreográfiája állandó, Orbán Viktor az egyetlen főszereplő, miniszterelnöki vagy ellenzéki pártvezéri beszédét csak felvezetik, arra a helyszínen senki nem reagál. Az első Orbán-kormány idején az akkori szocialista és szabad demokrata ellenzék folyamatosan kifogásolta, hogy a miniszterelnök nem a magyar parlamentáris demokrácia legfontosabb helyszínén, az Országgyűlésben tartja az évadnyitót, ahol terveiről azonnal vitázni lehetne. Most sincs ez másképp. Az MSZP már pénteken felszólította a miniszterelnököt, hogy az adórendszer veszteseinek kárpótlásáról, a bajba jutott devizahitelesek megsegítéséről, az önkormányzatok helyzetéről és a munkahelyteremtés állásáról is számoljon.

Orbán Viktor a beszédekben legtöbbször nem jelentett be konkrét intézkedéseket, hanem a Fidesz politikájának összefüggéseit magyarázta el a hallgatóságának. Ebből minden bizonnyal a legemlékezetesebb a 2000. évi, amikor is a polgári kormány célját a „mindenkinek lehessen három gyereke, három szobája és négy kereke” szlogenben foglalta össze. A 2002-es választások évében itt adta ki a jelszót: „Egy vasárnap délelőtt megér négy évet!” Az ellenzékben Orbán a Fidesz és az MSZP közötti különbségre koncentrált, 2004-ben a Medgyessy-kormányról azt mondta: „semmi nem az, aminek látszik”, 2007-ben Gyurcsány Ferenc miniszterelnökre utalva „plebejus politikát hirdetett az új arisztokrácia ellen”. A 2008-as évértékelőn népszavazási kortesbeszédet mondott „a jövő igennel kezdődik”. A tavalyi választások előtt pedig a biztos győzelem reményében üzente: „Itt az ideje, hogy a gyengéket leváltsák az erősek”.

2002–2010 között az MSZP miniszterelnökei is minden évben tartottak évértékelő, politikai évadnyitó beszédet, csak ők az Országgyűlés tavaszi nyitónapján. Most az ellenzék vezető politikusai közül Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök-pártelnök február 18-án egy még nem közölt helyszínen értékeli majd az ország és a kormány állapotát, beszél az ellenzék, ezen belül az MSZP helyzetéről, és saját politikai szándékairól is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.