Tarlós szerint Szentes rutintalan

Tarlós István főpolgármester tegnap a Magyar Televízió Ma Reggel című műsorában elismerte: tudott arról, hogy Szentes Tamás egyeztet a kórházigazgatókkal, de – tette hozzá – az egészségügyért felelős helyettese csak arra kapott felhatalmazást, hogy az intézmények jövőjéről beszéljen velük.

Emlékeztetőül: kedden Szentes Tamás főpolgármester-helyettes a budapesti kórházak igazgatóival azt közölte, hogy mondjanak föl, majd még aznap a külföldön tartózkodó Tarlós István telefonon állította le az akciót. Másnap Tarlós sajtótájékoztatón utalt arra, hogy helyettese valójában csak „eszköz”, az „agy” valaki más lehetett. A főpolgármester a tegnapi műsorban már enyhébben fogalmazott helyetteséről: azt mondta, rutintalan politikusról van szó, épp ezért semmi harag nincs benne iránta, jogköreit viszont korlátozta.

Sokan úgy vélik, hogy Tarlós az eszköz és az agy hasonlattal valójában az időközben kormányhivatali vezetővé kinevezett Pesti Imrére, előző helyettesére utalt, aki elkötelezett híve volt annak, hogy Budapesten – akárcsak Debrecenben – holdingba kell tömöríteni az egészségügyi intézményeket. Szentes is ezt az elképzelést támogatta, és még a múlt héten is arról győzködte Tarlóst – így például a Népszabadságnak adott nyilatkozatában is –, hogy fővárosi kézben kell tartani az intézményrendszert. Csakhogy nem számolt azzal az eshetőséggel, hogy Tarlós a feje fölött megállapodik Szócska Miklós egészségügyi államtitkárral arról, hogy legalább négy kórházat átvesz az állam.

A főpolgármester tegnap marhaságnak nevezte azt, hogy „raportra hívná” a kórházvezetőket, akiket jövő hét keddre rendelt magához. Megismételte, amit csütörtöki lapukban is elmondott: munkáltatóként közli velük, hogy „nincsenek kirúgva”. Annak kapcsán, hogy tanácsadója, az egykori szabad demokrata főpolgármester-helyettes, Atkári János egy lapinterjúban azt mondta, a főváros olyan nehéz helyzetben van, hogy akár közfeladatokra sem találhatnak forrást, Tarlós kijelentette: Atkári túlzott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.