Gázálarcos tiltakozás a bűzmű ellen

Gázálarcban, transzparensekkel, zászlókkal tüntettek osztrák és magyar civil szervezetek a Szentgotthárd melletti Heiligenkreuzban pénteken az országhatár mellé tervezett hulladékégető ellen.

Burgenland tartománya két éve bólintott rá, hogy pár száz méterre az osztrák–magyar határtól évi 325 ezer tonna hasznosíthatatlan hulladék megsemmisítésére alkalmas égetőmű épüljön. Az osztrák tartomány keleti felében élők, és az uralkodó szélirány miatt a várható légszennyezéstől leginkább sújtott szentgotthárdiak közösen tiltakoznak az elképzelés ellen. A lakosság és az őket képviselő önkormányzatok, környezetvédők érveit azonban nemcsak a beruházó osztrák Begas társaság söpörte le, de Hans Niessl burgenlandi tartományfőnök sem méltányolta azokat.

Időközben azonban kiderült: Niessl szülőfaluja közelében, a magyarok által leginkább a bevásárlóközpontjáról ismert Parndorf térségében egy felsőausztriai cég hulladékdeponálót akar építeni. A parndorfiak élénk tiltakozásának élére álló tartományfőnök egy helyi fórumon éppen azokkal az érvekkel utasította el az ottani beruházást, amelyeket a heiligenkreuzi szemétmű esetében nem tart elfogadhatónak.

A Heiligenkreuzban tegnap tüntető szervezetek levetítették Niessl parndorfi felszólalását, s annak értelmében követelték tőle: ne járuljon hozzá a három nemzeti park szomszédságába, Heiligenkreuzba tervezett bűzműberuházás megvalósításához sem.

– Munkahelyekre szükség van Burgenlandban – utalt a tartományfőnök többször is hangoztatott gazdasági érveire Johann Raunikar, az osztrák BIGAS-nevű zöldszervezet elnöke, de hozzátette: a térség lakóinak életminőségét rontó égetőműre viszont nincs.

– Jó volna, ha a környezetvédelemben eddig kétarcú Niessl felénk is a jobbik arcát mutatná – fogalmazott Soós Zoltán, a szentgotthárdi Pronas civil egyesület vezetője.

Huszár Gábor Szentgotthárd független polgármestere a helyszínen azt mondta tudósítónknak: a város minden lehetséges és jogszerű eszközzel kész megakadályozni a beruházást. Megemlítette, hogy beszélt már Ausztria bécsi nagykövetével, aki úgy vélte: ebben a kérdésben a gazdaság mondja ki a döntő szót. A polgármester ezt nem tartja elfogadhatónak. Márciusban a bécsi magyar nagykövet tájékozódik a helyszínen. Huszár Gábor szerint a jelenlegi magyar kormány fölerősítette elődje szándékait, vagyis semmiképpen nem támogatja ezt a káros és barátságtalan osztrák beruházást.

– Kedvező jel, hogy sokan most már az égetőmű gazdasági előnyeit is megkérdőjelezik Ausztriában – hangoztatta Bana Tibor, a Jobbik szentgotthárdi országgyűlési képviselője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.