Dunai vízlépcsők a Széchenyi Tervben

Az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) támogatja, a kormány viszont egyelőre „nem veszi a nevére” az újabb dunai vízlépcsők felépítését. A beruházás megítélése a jelek szerint a Fideszt is megosztja.

Az ÚSZT úgy fogalmaz: „Amikor sikerül elérni a társadalom jelentős többségének támogatását, a Duna többlépcsős duzzasztását célszerű megkezdeni. A megépítendő vízierőművek – az egyéb pozitív hatásukon túl – olcsó, tiszta megújuló energiát biztosítanának a gazdaság számára.”

– Az LMP szerint nincs szükség további dunai vízlépcsőkre. Nemcsak azért, mert a társadalom nem akarja, hanem azért sem, mert ezek a vízlépcsők ökológiailag károsak, gazdaságilag pedig értelmetlenek – jelentette ki tegnapi budapesti sajtótájékoztatóján Jávor Benedek. Az Országgyűlés fenntartható fejlődési bizottságának LMP-s elnöke szerint az ÚSZT fenti passzusa azt jelzi: a kormány semmibe veszi a Fidesz választási ígéreteit (a párt vezetői egy tavaly májusi fórumon világossá tették, hogy kormányra kerülve sem támogatnak semmilyen vízlépcsőépítést). Jávor arra is felhívta a figyelmet, hogy a mostani pálfordulás is megmutatta: a Fidesz a korábban képviselt elveinek is könnyűszerrel hátat fordít, ha a mögötte álló gazdasági lobbik érdekei úgy kívánják.

– A gátépítés ellenzésével ma nem lehet újabb társadalmi csoportokat megnyerni, hiszen a vízlépcsőépítést szinte az egész társadalom elutasítja. Viszont egy nagyszabású beruházással kedvezni lehet a párthoz közel álló vállalkozásoknak – jegyezte meg. Az ügy miatt a Duna Charta levélben fordult a Külügyminisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vezetőihez. A szervezet szerint mindeddig a magyar–szlovák vízmegosztási tárgyalások alapját képezte, hogy a Magyar Köztársaság az alsó vízlépcső(k) megépítését elvetettnek tekinti, és arról vitát sem nyit. Úgy látják, hogy a most előkerült elképzelés kifejezetten hátrányos helyzetbe hozhatja a magyar felet a bős–nagymarosi jogvitában.

A kormány a jelenlegi körülmények között nem támogatja, hogy magyarországi folyókon nagyméretű duzzasztóművek, vagy vízlépcsők létesüljenek – ezt mondta Nagy Anna kormányszóvivő pénteki, budapesti háttérbeszélgetésen. Kifejtette: az Új Széchenyi Terv pályázatai között, illetve Magyarország hosszú távú, 2020-ig szóló megújuló energiahasznosítási tervében, valamint a nemzeti energiastratégiában sem szerepel olyan verzió, amiben vízlépcsőkről, duzzasztókról lenne szó. Magyarország domborzati adottságai sem igazán kedvezőek ebből a szempontból – jegyezte meg, hozzátéve: a magyar kormány úgy látja, ez a nemzeti érdekekkel sem áll összhangban.

Illés Zoltán környezetügyi államtitkár lapunknak nyilatkozva megjegyezte: a kormány hivatalos álláspontja szerint –amelyet a napokban a külügyminiszter és a Duna-régió stratégiáért felelős kormánybiztos is megerősített – nem kerülnek újabb vízlépcsők a Duna magyar szakaszára. Hogy akkor mit keres a fent említett cél az Új Széchenyi Terv közlekedési fejezetében, arról Illés szerint az ÚSZT összeállítóját (Matolcsy Györgyöt) kell megkérdezni.

A magyar nemzeti érdekkel sem áll összhangban
A magyar nemzeti érdekkel sem áll összhangban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.