Tarlós és az igazgatók: Ki- és berugdosás

Szomorú Józsi nővér, a beteghordó, mert a főigazgató már két napja nem dudorászik a liftben. Kedd óta csak a dohogás van. Megérti és biz’ isten, ő maga nem is lenne most kórházigazgató, pedig korábban vágyott rá. De fene akar egy olyan országban ilyen magasra kerülni, ahol néhány órán belül előbb farba rúgják, aztán visszatelefonálják az embert.

Senki nem tudja, mi történt valójában: az egyik percben ki volt hajítva a főnök, aztán meg leszóltak a titkárságról: vigyázat, a főigazgató megint főigazgató. Az igazgatósági telefonban addig egymást váltották a főpolgármester meg a különböző államtitkárok, hogy jóindulatukról és bizalmukról biztosítsák az igazgatót, akit pár órával korábban – sok kollégájával együtt – bocsátott el egy főpolgármester-helyettes. A vigasztalás, bátorítás nem lehetett valami sikeres, mert a főnök azóta is csak mérgelődik.

Valami történt, amit ugyan senki nem ért, de oda vezetett, hogy a frissen kinevezett és rutintalan főpolgármester-helyettes látszólag a főnöke háta mögött, mondhatni, egy gyenge pillanatában, kirúgta szinte az összes budapesti kórházi főigazgatót. Ők első dühükben fölhívták az összes általuk ismert befolyásos fideszest. S mivel minden politikusnak van valami nyavalyája vagy legalább idős rokona, s a betegségekhez jár egy kórházigazgató is, a hívásra felbuzdultak, telefont ragadtak: mi a fenét művel ez a Tarlós? Mert azt kevesen hitték, hiszik, hogy a helyettes a saját szakállára szervez vendettát a főváros legfőbb orvosai között. E kínos helyzetben a főpolgármester is mobilfont ragadott, s szóban gyorsan visszavette valamennyi kirúgottat. Az érintetteket aztán Szócska államtitkár is biztosította teljes bizalmáról, aminek a mai helyzetben ugyan semmi értelme, de még jól jöhet az államtitkár rokonszenve, ha Tarlósnak esetleg sikerül az állam nyakába varrni a fővárosi kórházakat.

Ilyen helyzetben egy átlagos kórházigazgató erősen össze lehet zavarodva, nyugtató után kapkod, vagy mélabús lesz. Nem érti, mit csinált, ami a menesztéshez vezetett. Miért vették vissza? Mikor kell megint felállnia? Ez kikezdi a magabiztosságát. Már benne is felmerülhet: szabad ilyen ingatag emberre egy egész kórházat rábízni? S ebben még az sem vigasztalhatja, hogy az őt kirúgó főpolgármester-helyettes is testéből kiűzött lélek lett időközben: a sarzsija megmaradt, csak épp a dolgától és a hitelétől fosztották meg. Ennél súlyosabb kérdés, miként lehet rábízni egy olyan pártra az egészségügyi erőforrások elosztását, a betegek és orvosok ügyét, amely idestova kilenc hónapja képtelen megszülni egy követhető egészségpolitikai programot. Máig eldöntetlen, hogy a párt erős egészségpolitikusai köré csoportosult műhelyek programjai közül melyiket választják. E csoportok a Fidesz kormányra kerülése óta vívják a harcukat. A kormányfő nem vállalja, hogy győztest hirdessen, egyelőre mindenki segédpontokat gyűjt. Ebben a harcban minden jó, ami egy pici előnyt hoz a versenytársakkal szemben, vagy legalább veszteséget okoz azoknak. Erre valók az értelmetlen csaták, amelyeket részleteiben olykor még a győztesek sem tudnak követni. Nemhogy a közönség, amelynek a bőrére megy a harc.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.