Egyszerűsödik az örökbefogadás

A kormány az eljárás egyszerűsítésétől és az örökbefogadói gyes bevezetésétől várja az örökbefogadások számának növekedését. Így szeretnék elérni, hogy több pár döntsön úgy, hogy háromévesnél idősebb gyereket is befogad.

„Tíz hónappal ezelőtt jelentkeztünk örökbefogadónak. Kaptunk már két kiajánlást, de egyiket sem tudtuk elfogadni. Az utóbbi meglehetősen letört. Egyrészt, mert kevés esélyét látom annak, hogy ezt a kisgyereket valaki vállalni fogja, és ezért sajnálom őt. Másrészt elkeserített a gondolat, hogy még hány évig kell várakoznunk. Elvileg nem bánnám, ha nem csecsemőt kapnánk, de az az érzésem, hogy a nagyobb gyerekeknek komoly problémáik vannak”. Bejegyzés egy örökbefogadóknak szóló internetes fórumról.

A szerző nincs egyedül: Magyarországon jelenleg 1300 örökbe fogadni szándékozó párt, 200 egyedülálló örökbefogadót és kétezer örökbe adható gyereket tartanak nyilván. Csakhogy az örökbefogadók 80 százaléka háromévesnél fiatalabb, egészséges gyereket szeretne. Az örökbe adható gyerekeknek viszont mindössze nyolc százaléka három év alatti. Ez a magyarázata, hogy az örökbe fogadni szándékozóknak 3-4 évet kell várniuk, hogy gyerekük lehessen.

Ezen szeretne változtatni a kormány: egyszerűbbé és gyorsabbá tennék az örökbefogadási procedúrát. Január 1-jétől a nyílt örökbefogadások (amikor a vér szerinti és az örökbe fogadó szülők ismerik egymást) esetében is egységessé vált az adminisztráció, vagyis nem működik másként az eljárás a különböző megyékben. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium számításai szerint ezzel az úgynevezett adminisztrációs időt a jelenlegi nyolcról 5-6 hónapra csökkentik.

Az évekig tartó várakozás azonban ettől nem szűnik meg. Ahhoz az kellene, hogy többen döntsenek úgy, hogy háromévesnél idősebb gyereket fogadnak örökbe. Ezt szeretnék elősegíteni a másik változtatással: januártól már a gyerek tízéves koráig igénybe vehető az örökbefogadói gyes. A befogadó szülők valamelyike hat hónapig otthon maradhat a gyerekkel, akkor is, ha a gyerek életkora miatt erre nem lenne jogosult. SoltészMiklós szociális, családés ifjúságügyért felelős államtitkár szerint az intézkedés költsége minimális, hatása viszont jelentős lehet. Kiemelte: ezzel megadják az esélyt a családoknak, hogy mélyebben megismerkedjenek egymással, hogy a gyerek könnyebben beszokjon a családba. Szeretnének úgynevezett „érzékenyítő programokat” is indítani, hogy felvilágosítsák a leendő szülőket arról, hogy idősebb gyereket is érdemes örökbe fogadni.

A változásoktól azt is várják, hogy több nő dönt úgy, hogy abortusz helyett megszüli és örökbe adja nem kívánt gyerekét. Az államtitkár elmondta, hogy az elmúlt tíz évben csökkent Magyarországon az abortuszok száma, amit betiltani szerinte nem lehet és nem is érdemes. –Csak azt érnénk el, hogy nőne az illegális beavatkozások száma, a jobb módúak pedig külföldre mennének abortuszra – magyarázta.

Azonos nemű párok továbbra sem fogadhatnak örökbe, ezen a kormány nem kíván változtatni. 2009-ben 450 titkos, 160 nyílt és 140 családon belüli örökbefogadás zárult le Magyarországon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.