Lefejeznék a fővárosi kórházakat

Szinte valamennyi fővárosi kórház főigazgatóját menesztik – értesült a Népszabadság. Az érintett intézményvezetők megbízatása március elsejétől szűnhet meg.

A közalkalmazotti törvény módosítása munkaügyi szempontból is leegyszerűsíti a vezetőcseréket: ha február 28-ig a főváros meghirdeti a kórházfőigazgatói állásokat, a meglévő vezetői megbízások indoklás nélkül felbonthatók. Úgy tudjuk, az intézmények egy részében ezzel a lehetőséggel kíván élni az egészségügyért felelős főpolgármester-helyettes, de volt olyan főigazgató is, akinek azt ajánlotta: kérje maga a felmentését.  A nyugdíjkorhatárt elérőkkel pedig „csak" közölte a nyugdíjazás tényét.

Kedden valamennyi intézmény vezetőjét hivatalába kérette Szentes Tamás főpolgármester- helyettes. Egy-egy főigazgatóra formálisan húsz percet szánt, ám volt, akinél még ennyi időre sem volt szükség. A főigazgatók arra számítottak, hogy a találkozón tájékoztatják őket, milyen elvek mentén alakítaná át a városvezetés az  ellátórendszert, de ehelyett személyes jövőjük került szóba. László Imrét, a Szent Imre, Golub Ivánt, az Uzsoki, Gerő Gábort, a Jahn Ferenc kórház és Vágó Pétert, a Stomatoló giai Intézet főigazgatóját nyugdíjazták. Az elbocsátott vezetők némelyikének Szentes Tamás tanácsadói feladatot ajánlott. Lapzártánkig egyetlen intézményvezető sem kívánt nyilatkozni a történtekről. Szentes Tamás pedig, mielőtt feltehettük volna kérdéseinket, azt mondta: ő nem nyilatkozhat a főigazgatókat érintő tervezett intézkedésekről. A sajtóosztály szerint viszont ha ő nem hajlandó, akkor nincs is válaszadó.

A hét végén és az azóta eltelt néhány napban a főváros több modellt is meghirdetett intézményei sorsát illetően. Pénteken Szentes Tamás lapunknak még kórházaik összevont, integrált működtetéséről beszélt, másnapra viszont kiderült, hogy már egy nappal korábban elvi megállapodást kötött Tarlós István  főpolgármester társaságában Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkárral a fekvőbeteg-ellátó intézmények állami működtetésbe adásáról.

A hétfői Magyar Nemzetben pedig Tarlós István azt is egyértelművé tette, hogy elhalasztják a döntést az  integrációval kapcsolatos tervekről, az erről szóló közgyűlési előterjesztést visszavonják, és ő már csak négy kórház állami működtetésbe adásáról beszélt. Végül a hétfői közgyűlés elnapolta az ellátórendszerrel kapcsolatos döntéseket, de a négy átadandó fővárosi kórház sorsáról sem tudni semmi biztosat.

Késő délután az MTI értesülése szerint Tarlós István főpolgármester külföldről leállíttatta Szentes Tamás egészségés  szociális ügyekért felelős főpolgármester- helyettes kórházigazgatókkal folytatott tárgyalásait.

Budapest első embere a hír szerint azt üzente haza, hogy egyetlen egészségügyi intézményvezető sem lesz kirúgva.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.