West-Balkán-ügy: Építési területen diszkóztak

Nyolc személlyel szemben javasol vádemelést halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetésért az ügyészségnek a BRFK a West-Balkán szórakozóhelyen három halálos áldozatot követelő diszkótragédia ügyében.

Hétfő délután a BRFK vádemelési javaslattal adta át a Nyugati téri West-Balkán szórakozóhelyen két hete három fiatal lány halálát és további 14 fiatal könnyebb sérülését okozó diszkótragédia közel nyolcezer oldalnyi bűnügyi iratát az ügyészségnek. Az életvédelmi osztály nyomozói nyolc embert gyanúsítottak meg tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás köré ben elkövetett veszélyeztetéssel (egyikükkel szemben ezenfelül magánokirat-hamisításért is eljárás indult). A gyanúsítottak között vannak a West-Balkán tulajdonosai, a január 15-i Noise Night Life rendezvény szervezői, egy közvetítő és a biztonsági szolgálat tagjai.

A rendőrség a tragédia után 113 tanút hallgatott ki, 11 szakértőt kért fel vizsgálódásra, és nyolc ember hallgatott ki gyanúsítottként. A vallomásokból és a szakértői jelentésekből a BRFK szerint egyértelműen kiderült, hogy a West-Balkán tulajdonosai tudták, hogy az épület építési területnek minősül, mégis bérbe adták a helyiséget a Noise Night Life szervezőinek. Azt a nyomozó hatóság szerint mind a bérbeadók, mind a bérlők tudták, hogy a West-Balkánnak csak egy kis, csupán 300 fő befogadására alkalmas részén tartható rendezvény, a Noise Night Life szervezője mégis közel négyezer belépőkarszalagot rendelt.

A rendőrség a buli szervezőjének terhére rótta továbbá, hogy nem gondoskodott orvosról a rendezvény ideje alatt a szórakozóhelyen (pedig erre a bérbeadóval kötött szerződésben is kötelezettséget vállalt). Őt tartják felelősnek azért is, hogy akkor sem függesztette fel a beléptetést, amikor tudomást szerzett arról, hogy a földszinten már elviselhetetlen a zsúfoltság.

Egy közvetítőt okirat-hamisítással gyanúsítanak, amiért hamis aláírással látta el a szórakozóhely bérbeadásáról kötött szerződését. A biztonsági szolgálat tagjait pedig azért tartják felelősnek a történtekért, mert a rendezőkkel nem tartottak kapcsolatot, és nem tettek meg mindent, ami tőlük elvárható lett volna a tragédia megelőzése érdekében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.