Vizsgálat egy gyógyszercég ellen a magyar orvos thaiföldi halála kapcsán

Eljárást indított az Országos Gyógyszerészeti Intézet a tragédiával végződő thaiföldi orvosi utazást szervező gyógyszercég ellen – tudta meg a Népszabadság. A hatóság azt vizsgálja, hogy vétettek-e az orvosságok promócióját tiltó jogszabály ellen.

A kormány egészségügyért felelős államtitkársága kérte az Országos Gyógyszerészeti Intézetet arra, hogy vizsgálja meg, a tragédiával végződő utazás során történt-e tiltott gyógyszeripari promóció. A hatóságok – az orvosok tiltott befolyásolásával kapcsolatos – gyanúját erősíti, hogy a harmincfős magyar háziorvoscsoport négycsillagos thaiföldi nyaralóhelyének közelében a tragédia idején egyetlen nemzetközi kongresszust sem tartottak. Márpedig csak szakmai rendezvényeken való részvételhez adhat a gyógyszergyártó cég természetbeli hozzájárulást. Minden egyéb esetben törvény tiltja a közfinanszírozott gyógyszerek felírásának ösztönzését Magyarországon.

Mindez nem riasztja el a gyógyszergyártókat, az orvosok utaztatása nagyon is gyakori jelenség. S talán ez a konkrét eset sem tűnt volna fel, ha az egyik utazót, a kübekházi háziorvost nem találják holtan vasárnap kora reggel a medence partján.

A cégek általában az árbevételük tíz–húsz százaléka közötti összeget fordítják marketingre, ennek a büdzsének a harmadát pedig kifejezetten az orvosságok promóciójára költhetik. Ha ugyanis az orvost sikerül megnyerni, az biztos profit. Minél drágább egy szer, annál gyorsabban termelik vissza maguk az orvosok a gyártók által a saját befolyásolásukra költött összeget. Aminek egy része aztán valamivel később náluk landolhat, például „ösztönző” utazások, laptopok, okostelefonok formájában. Városi legendák szerint a hazai piacon van olyan gyártó, aki plazmatévét ad minden orvosnak, ha a nagy forgalmú eredeti molekulát tartalmazó pszichiátriai terméket az ő generikumára cseréli és rábírja betegeit, hogy legalább fél évig váltsák be a receptjét a patikában.

A tiltott orvosi ösztönzés felszámolására évek óta ádáz küzdelmet folytatnak a kormányok. Eddig a legsikeresebbnek a nyáron felszámolt Egészségbiztosítási Felügyelet gyógyszerpiaci vizsgálatai bizonyultak. Működésük három és fél éve alatt több száz esetet vizsgáltak és a kirótt büntetés öszszege tavaly már elérte a százmillió forintot, az egyes ügyekben a rekordbírság azonban húszmillió volt. Ezt egy többszörösen jogsértő, hosszú ideig folytatott promóciós kampány miatt sikerült kiszabni.

– A főszabály az, hogy nemcsak pénzt nem, de semmilyen más juttatást sem lehet adni az orvosnak egy olyan jellegű tevékenységért, amit ő jogszabály szerint köteles ellátni saját szakmai kompetenciája, szerződött és finanszírozott feladatai alapján. A felírás direkt ösztönözése kifejezetten tiltott, ezért az orvos nem kaphat semmiféle anyagi előnyt – mondta lapunknak

Holchacker Péter jogászközgazdász, az Egészségbiztosítási Felügyelet megszüntetése előtti utolsó elnök. Hozzátette: a vesztegetés nagyon nehezen bizonyítható, még akkor is, ha nem érthető, hogy egyes, régóta piacon lévő termékek esetében a relatíve kis praxissal rendelkező háziorvosoknak miért fizetnek az adott gyógyszer terápiás hatásait elemző tanulmányokért hat-nyolcszázezer forintot. Hiába került egyegy gyanús ügy a felügyelet látóterébe, hatósági eszközökkel nem nagyon lehetett megfogni a vétőket.

Lapunk úgy tudja, hogy a thaiföldi túra mögött egy főként generikumokat forgalmazó, Cipruson bejegyzett cég áll.

– Ha az OGYI most induló vizsgálata elmarasztalja a céget, úgy a hatóság 500 ezertől 25 millió forintig terjedő bírságot szabhat ki, emellett a gyógyszerügyi hatóság kezdeményezheti, hogy az egészségbiztosító vonja meg készítményeiktől az ártámogatást – mondta lapunknak Szabó Franciska, az OGYI kommunikációs vezetője.

Thaiföld 2011 januárjában
Thaiföld 2011 januárjában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.