Negatív szülésrekord

Tavaly május és október között tíz százalékkal kevesebb gyerek született, mint a korábbi években. Az még nem világos, hogy trendről vagy átmeneti hullámvölgyről van-e szó, de az már biztos, hogy emiatt minden idők legrosszabb születésszáma a tavalyi.

Magyarországon 1996 óta minden évben körülbelül ugyanannyi gyerek születik, 95-99 ezer. A tavaly májusi születési adatokat vizsgálva a demográfusok észrevették, hogy körülbelül tíz százalékkal kevesebb gyerek született, mint az előző évek májusaiban. Ez a csökkenés megismétlődött a következő hónapokban is.

Már azt hittük, hogy újabb demográfiai katasztrófa készül, de novemberben a születések száma visszaállt a korábbi évek átlagára – mondja Kapitány Balázs demográfus. A decemberi és az idén januári születési adatokat még nem tudják, így egyelőre nem lehet eldönteni, hogy tartós születésszám-csökkenésről vagy egy féléves hullámvölgyről van szó.

A gyerekek tíz százaléka egyszerűen kiesett, ilyet még nem láttunk. Sokat gondolkoztunk, hogy mi történhetett 2009-ben, ami miatt a párok egy része úgy döntött, hogy mégsem vállal gyereket – teszi hozzá. A demográfusok szerint a Bajnai-kormány megszorításai, a gyes háromról két évre csökkentése lehet az egyik magyarázat a jelenségre. Ezt erősíti az a 2009. novemberi felmérés is, melyben a megkérdezettek többsége azt jósolta, hogy kevesebb gyerek fog születni a gyes időtartamának csökkentése és a megszorítások miatt.

Ugyanakkor a szakemberek úgy vélik, hogy a csökkenéshez hozzájárulhatott az általános rossz hangulat, a pesszimizmus az ország gazdasági helyzetét illetően. Kapitány Balázs szerint elképzelhető, hogy egyszerűen túl érzékenyen reagáltak az emberek a gazdaság helyzetére.

Aggódunk amiatt, hogy tartós jelenségről van szó, de a novemberi adatok bizakodásra adnak okot, elképzelhető, hogy csak egy tudományos érdekesség és nem tendencia ez a fél év – magyarázza.

Egy biztos: a féléves „kiesés” miatt 2010-ben Magyarország történetének legalacsonyabb születésszáma várható. (A végleges adatok még nem készültek el.) A születések számát 1865. óta regisztrálják, ez idő alatt még nem volt példa ilyen kevés születésre.

Ennek fényében nem meglepő, hogy nőtt a népességfogyás mértéke 2010. január és novembere között az előző évhez képest. Magyarország lélekszáma tavaly november végén 9 millió 994 ezer volt – a Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint.

A demográfusok még nem tudják, hogy tartós tendenciáról vagy féléves hullámvölgyről van szó
A demográfusok még nem tudják, hogy tartós tendenciáról vagy féléves hullámvölgyről van szó
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.