Az arculatkeresés éve az LMP-nél

Kongresszust tart a hétvégén az LMP, és várhatóan megkezdődik a vita a párt politikai stratégiájának tartalmáról. A bizonytalanság és kibeszéletlenség olykor már személyi konfliktusokat is okozott.

A hétvégén tárgyalják a Lehet Más a Politika (LMP) irányító testületei a párt átfogó politikai stratégiáját és a szervezeti kérdéseket érintő alapszabály-módosításokat. Az LMP-ben régóta zajlik egyfajta belső ideológiai vita, amely olykor személyes konfliktusok alapját is adta/adja. Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettes korábban lapunknak megjegyezte: az LMP megalakulása után nyomban egy speciális helyzet közepén találta magát, belerobbant egyfajta politikai vákuumba, a szervezetfejlesztésre és tagságépítésre így se idő, se energia nem jutott. (Ezért is hívták többen az LMP-t Last Minute Pártnak.) Tény, hogy az LMP „hirtelen” találta magát a Parlamentben, és a kormány törvénykezési dömpingje miatt rögtön fejest kellett ugrania a parlamenti munkába, így viszont kevés lehetőség jutott az időhiány miatt hézagosan lerakott alapok pótlására. „Több hónap kellett, mire a politikától eddig távol álló frakciótagok elfogadták, hogy képviselő úrnak és hölgynek szólítják őket”, mondta egy párttag.

Az LMP „hirtelen” találta magát a Parlamentben
Az LMP „hirtelen” találta magát a Parlamentben

Az LMP a párt alapító nyilatkozata szerint liberális, baloldali és konzervatív értékrendet képvisel. Ugyanakkor igyekeztek minden eszközzel eltolni maguktól azt, hogy a bukott SZDSZ utódpártja lennének, bár kétségtelen, hogy szavazóik egy része bizonyosan tőlük pártolt át. A parlamenti választásokon a fővárosban elért 12,8 százalék például – még területi lebontásában is – szinte teljesenmegegyezik az SZDSZ 2006-os budapesti eredményével. Az LMP viszont olyan vidéki városokban is sikerrel szerepelt (Pécs, Sopron, Szeged, Kecskemét), amelyek sosem számítottak SZDSZ-bázisnak. Elemzők egyetértenek azzal is, hogy az MSZP-ből kiábrándultak is bőségesen voksoltak az ökopártiakra, hiszen az LMP alaptéziseinek egynémelyike is baloldali. A szervezet azonban mindig ügyelt arra, hogy „eltartsa” magától az MSZP-t. Ugyanakkor jelzi az LMP elkötelezettségét az alapértékek iránt, hogy az AB vagy a sajtószabadság ügyében túllépett az ellenszenven, és a két párt közösen tiltakozott.

Az idei év a stratégiaalkotással és a szervezeti, működési modell áthangolásával telik. A stratégiaelőkészítő bizottságban már „alapoznak”, a készülő munkaanyag most a kongresszus elé kerül. Ennek végső elfogadása a következő, tavaszi kongresszuson várható. Felmerült az is, hogy a tizenhárom fős választmány létszámát csökkentik és eltörlik a frakciótagok részvételi küszöbét a testületben. Az LMP tagadja ugyan, de a frakció és a választmány együttműködése nem volt mindig zökkenőmentes. Ez elsősorban azért van, mert a választmányi tagok nem főállású politikusok: kevesebb idejük, információjuk és forrásuk van. Várhatóan főállású pártigazgatót neveznek majd ki, aki a párt apparátusát és hátterét működteti. Pártelnöki poszt továbbra sem lesz, marad a többségi, szervezeti alapú irányítás.

A párton belüli konfliktusokat jellemzi, hogy Mile Lajos képviselő legutóbb a Magyar Hírlapnak adott interjújában azt mondta: vannak, akik az „elit kispárti létet” célozzák meg a széles beágyazódottság helyett. Mile arra gondolhatott, hogy az elmúlt hónapokban – a Fidesz-féle törvénygyár jóvoltából – elsősorban a szűkebb réteget érdeklő közjogi témák voltak a politikai napirenden, amelyekbe a párt alaposan „bedobta magát”. Úgy tudni, Mile kapott is kritikát házon belül a kijelenté seiért. Kis elit pártot aligha szeretne bárki az LMP-ben. A mostani politikai helyzetben a kérdés inkább az, hogy az ökopolitikai értékeket inkább egy új baloldali vagy egy centrumpárti pozícióban fogják-e képviselni. Ez attól is függ, hogy az MSZP mikor és milyen módon határozza meg saját politikáját. Ha továbbra sem látszik „egyértelmű baloldali indulás”, úgy az LMP elgondolkodhat azon, hogy balra nyisson.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.