Távozik a debreceni vagyonkezelő vezetője

A debreceni önkormányzat közgyűlése a tegnapi ülésén – saját kérésére – nem hosszabbította meg Sásdi Andrásnak, a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. elnökének a megbízatását, így a vezető február elsejével távozik a cégtől.

A városháza, valamint a holding vezetése egybehangzóan úgy nyilatkozott: az elnök távozása nincs összefüggésben a társaság több mint egymilliárd forintos veszteségével. A holding igazgatótanácsának élére az eddigi általános és stratégiai igazgató, Mészáros József kerül.

Kicsoda Sásdi András? 1990 és 1994 között a debreceni önkormányzat fideszes képviselője, 1998 és 2002 között pedig a helyi Fidesz-frakció vezetője volt. A fideszes többségű közgyűlés 2006-ban nevezte ki a vagyonkezelő elnökévé, amit hevesen bírált az ellenzék, mert 2003-ban Sásdi Andrást a Hajdú-BiharMegyei Bíróság szociális kedvezmény jogosulatlan felvétele miatt jelentős kárt okozó csalás bűntettében bűnösnek találta, s pénzbüntetésre ítélte.

Arra a kérdésünkre, hogy miért nem kérte elnöki megbízásának meghosszabbítását, Sásdi András azt válaszolta: elsősorban magánembernek és magánvállalkozónak tekinti magát, s már nem fért bele az idejébe a vagyonkezelő vezetése. „Egyszerűen mást akarok csinálni, millió más dolgom van a saját vállalkozásaimmal” – mondta.

A vezetőváltás okairól Papp László, a városi vagyonért és stratégiai döntésekért felelős alpolgármester azt mondta: tudomásul vették Sásdi döntését, s nem firtatták annak hátterét. Érdeklődésünkre, miszerint a holding tetemes adósságállománya összefüggésben van-e az elnök távozásával, az alpolgármester kijelentette: a két dolognak semmi köze egymáshoz, sőt az adósságállomány nem fenyegeti a cégcsoport működését. Papp László elismerte, hogy a holdinghoz tartozó Debreceni Közlekedési Vállalat 2010-es vesztesége mintegy egymilliárd forint, de szerinte ennek oka az igazságtalan állami finanszírozási rendszer.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.