Alig bírják a börtönök a fideszes szigort

A szigorodó ítélkezési gyakorlat és a kormányváltás óta hatályba léptetett új törvények együttes hatására rohamosan nő a fogvatartottak száma a hazai 31 büntetés-végrehajtási intézetben. A zsúfoltságot a Budapesten az első fél év végéig felújítva újra megnyíló Gyorskocsi utcai intézmény sem csökkenti majd érezhetően.

December 31-én a hazai büntetés-végrehajtási intézetekben 16 329 fogvatartottat őriztek, közülük minden harmadik előzetes letartóztatott volt. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának csütörtöki évértékelő tájékoztatójának napján azonban már 16 690-en raboskodtak a fegyintézetekben, azaz nem egészen egy hónap alatt több mint 350-nel nőtt az elítéltek és előzetes letartóztatásba helyezettek száma. Miként azt Kökényesi Antal altábornagy, országos parancsnok lapunknak elmondta: a tulajdon elleni szabálysértésekért elzárás büntetés kiszabását is lehetővé tévő jogszabályváltozás mellett az úgynevezett „három csapás törvény” növelte a szervezet leterheltségét és az intézetek zsúfoltságát.

Mindehhez kismértékű létszámhiány és évi átlagban mintegy tízszázalékos fluktuáció párosul. A büntetés-végrehajtásban ugyanis a költségvetési törvényben engedélyezett 8236 fő helyett csak 7771-en dolgoznak, s az éves fluktuáció megközelíti a tíz százalékot.

A büntetés-végrehajtás 1,7 milliárdos adóssággal zárta a 2009-es évet, s ennek következményei még 2010-ben is éreztették hatásukat a szervezet gazdálkodásában. Tavaly decemberben a kormány 4,3 milliárd forint többlet támogatást adott a testületnek, amiből egyebek között ki tudták fizetni az addigra felhalmozódott mintegy 2,6 milliárd forintnyi lejárt határidejű számlát, s immár adósságmentesen kezdhették meg az új esztendőt.

A büntetés-végrehajtásban az engedélyezett 8236 fő helyett csak 7771-en dolgoznak
A büntetés-végrehajtásban az engedélyezett 8236 fő helyett csak 7771-en dolgoznak

A büntetés-végrehajtásban rövid távon a ma átlagosan 133 százalékos telítettség további növekedésére kell számítani, amit érzékelhetően az sem csökkent majd, ha az első fél év végén felújítva újra használatba veszik Budapesten a Gyorskocsi utcai 240 férőhelyes fegyintézetet.

Az elmúlt évben – mint elhangzott – felére csökkent a fogolyszökések száma (négyről kettőre) viszont hatról hétre emelkedett a fegyházakban és börtönökben elkövetett öngyilkosságoké.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.