Filozófuspályázatok: a 168 Óra cáfolja a Magyar Nemzetet

Szemben a Magyar Nemzet állításaival, nem Magyar Bálint indította el – és célozta be – azt a kutatási programot, amelynek felhasználása kapcsán a lap cikksorozatban vezető filozófusokat vádolt meg szabálytalanságokkal, az elszámoltatási kormánybiztos pedig feljelentéssel is élt.

A 168 Óra e heti száma nyilvánosan hozzáférhető adatok alapján közli: a Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Program (NKFP) elindításáról Orbán Viktor első kormánya döntött 2000 augusztusában az általa felkért Tudományos Tanácsadó Testület javaslatára. E grémium elnöke Pálinkás József, az Oktatási Minisztérium akkori politikai államtitkára volt. Nem sokkal később – már oktatási miniszterként – ő lett az NKFP Programirányító Testületének elnöke. Azaz: felügyeleti jogot kapott a kutatásokra fordítható közpénzek fölött. Ő a filozófusok újságbeli meggyanúsítása kapcsán a Magyar Tudományos Akadémia elnökeként fejtette ki aggályait a pályázati rendszerrel kapcsolatban.

A 168 óra utánajárt, kik kaptak Pálinkás idejében támogatást az NKFP inkriminált 5. alprogramjában. 2001-ben nyert többek között Granasztói György történész – amúgy tagja a jobboldali tudósok Professzorok Batthyány Körének, amit 2000-től egy ideig elnökölt is –96 millió forintot. Ő is, mint a most megvádoltak, csak a program szervezőjeként, de nem személyesen kapta a pénzt. Az akkori pályázaton támogatást kapott mások között az ismert jobboldali politológus Fricz Tamás (41 millió forintot) és Csépe Valéria (47,2 millió forintot) is.

Botos Katalin közgazdász – ugyancsak tagja a Professzorok Batthyány Körének – ezen a pályázaton nyert 33,4 millió forintot a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kutatásvezetőjeként. Jutott pénz 2001-ben Nyíri Kristófnak is, aki a Magyar Nemzet cikksorozatában támadta a filozófusokat: ő az NKFP pályázatán 2001-ben 43 millió forintot kapott a Recepció és kreativitás című kutatómunkájára. Ide tartozik, hogy a 168 óra cikke szerint ekkor nemcsak a jobboldalhoz tartozók nyertek e pályázatokon, hanem Hankiss Elemér, Glatz Ferenc, Inotai András és a Politikatörténeti Intézet igazgatója, Földes György is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.